La prima probă a simulării Bacalaureatului, prezenţă de peste 80%

0
315

Ieri, a avut loc prima probă a simulării examenului de Bacalaureat, iar, în ceea ce priveşte prezenţa în clase, pentru susţinerea lucrării la „Limba şi literatura română”, procentul a depăşit 80%. Din păcate, au fost şi patru încercări de fraudare, iar, pentru pregătirea examenului real, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj are în vedere mai multe etape, cea care se referă la pregătirea candidaţilor cu probleme  fiind primordială.

Lavinia Elena Craioveanu

 S-a dat startul Bacalaureatului din 2016, primul pas fiind făcut, ieri, cînd a avut loc prima probă – „Limba şi literatura română” – a simulării examenului de „maturitate”. Peste 10.000 de elevi s-au înscris (5.015 din clasa a XI-a, 4.913 din anul terminal al învăţământului liceal), participarea fiind de 9.928 de elevi (4.069 din cls. a XI-a), media fiind de 81,1% ( 81,14% din clasa a XI-a, 81,07% – referinţa pentru a XII-a). Din păcate au fost constatate patru încercări de fraudare a examenului: trei la elevii clasei a XI-a (doi de la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, unul de la Liceul Tehnologic Auto), celălalt din clasa a XII-a a Liceului Tehnologic Auto. Cu toţii s-au prezentat în sala de examen cu telefoanele mobile asupra lor, ceea ce este interzis. Examinarea s-a desfăşurat în condiţii reale, cu aparatura audio-video de supraveghere aflată în funcţiune.

Verificări peste verificări

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj , prin inspectorii săi, au făcut verificări, de la primele ore ale dimineţii, în cele 43 de centre de examinare. „Am început la Malu Mare, personal, apoi am mers şi în alte două centre, în rest fiind prezenţi inspectorii. Toate condiţiile am constatat că au fost respectate. Cred că poate fi un semnal pentru elevii care au fost depistaţi încercând fraudarea, prin această simulare, prin ruşinea pe care o simt. Cei din clasa a XI-a îşi pot da seama mai devreme de consecinţe. În ceea ce priveşte dificultatea subiectelor, mă bucur că elevii au constatat că nu au fost foarte dificile, dar nu ne putem prinunţa, oficial, până la prezentarea rezultatelor finale”, a precizat prof.  Lavinia Elena Craioveanu, onspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Sunt pregătite măsuri

Cum rezultatele nu pot fi în totalitate bune şi foarte bune, şeful învăţământului doljean a fost întrebat despre măsurile care se vor adopta pentru ca, în vară, când va avea loc examenul real, să fie obţinute note care să ateste promovarea. „Aceste simulări au două obiective principale. Primul este cel de verificare a nivelului de pregătire a elevilor. Acolo unde este cazul, vor urma şedinţe suplimentare cu tinerii care au lipsuri în pregătire, cu profesori specializaţi, mai ales că avem şi un parteneriat cu Universitatea din Craiova. Vom urmări , cu precădere la instituţiile de învăţământ cu rezultate nesatisfăcătoare, în ce stadiu se află aceste şedinţe de pregătire suplimentară. Al doilea obiectiv este cel al asigurării , din punct de vedere tehnic, al condiţiilor în care se desfăşoară examenul de Bacalaureat, până în prezent nefiind descoperite deficienţe majore, dar, dacă, din păcate, vor apărea vor fi remediate ”, a completat inspectorul şcolar general.