Târgul „GAUDEAMUS”: Craiova e, din nou, în… cărţi!

0
964
Programul zilei de azi - Ora 12.30: Deschiderea oficială a celei de-a X-a ediţii a Târgului „GAUDEAMUS” Craiova. Transmisiune directă pe postul Radio „Oltenia”. Orele 11.00-12.00, Editura „Aius”: Lansarea cărţii „Singurătatea eroului tragic (Eschil, Sofocle, Euripide)”, de Mirela Cioabă. Invitaţi: actori ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, studenţi şi cadre didactice de la Departamentul de Artă Teatrală al Facultăţii de Litere din Craiova. Ora 13.00, Radio „Oltenia” şi Editura „Scrisul Românesc”: Lansarea cărţilor „Tudor Gheorghe, în umbra menestrelului”, de Mircea Pospai, şi „Uneori femeile surâd”, de Georgeta Tudor. Prezintă: prof. univ. dr. Florea Firan, directorul Editurii „Scrisul Românesc”. Ora 14.00, Radio „Oltenia”: Recital de muzică folk şi chitară clasică susţinut de Bogdan Nicuşor (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”), Teona Goreci şi Mihaela Patran. Moderator: Liliana Hinoveanu Ursu.

De zece ani, începutul (cel puţin calendaristic…) al primăverii aduce la Craiova ultimele apariţii editoriale, dar şi importante reduceri de preţuri în cadrul Târgului de Carte „GAUDEAMUS”. Organizat de Radio România, prin echipa „Gaudeamus”, şi Radio „Oltenia” Craiova şi aflat la ediţia a X-a, evenimentul se desfăşoară în perioada 8-12 martie, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, unde intrarea este liberă. Un bogat program de manifestări îşi aşteaptă publicul, zilnic, între orele 10.00 şi 18.00: lansări şi prezentări de cărţi, dezbateri, mese rotunde, concursuri. Deschiderea oficială a Târgului are loc astăzi, ora 12.30, fiind transmisă în direct pe frecvenţele Radio „Oltenia”.

Ediţia din acest an a Târgului de Carte „GAUDEAMU” reuneşte, în 39 de standuri, 74 de participanţi (acoperind o suprafaţă de 384 mp), care vor oferi iubitorilor de carte ultimele apariţii editoriale, precum şi reduceri de preţuri. În ciuda contextului socio-economic care a afectat şi piaţa de carte, suprafaţa din acest an este cu circa 10% mai mare faţă de ediţia precedentă. „Este o dovadă a faptului că evenimentul are standarde foarte bune, că are credibilitate. Demonstrează încă o data încrederea pe care editorii o au în noi”, explică Vladimir Epstein, directorul Târgului „GAUDEAMUS”.

Pe lângă oferta de carte (prezentată de Grupurile Editoriale „ART” şi „Corint”, Editurile „Humanitas”, „Nemira”, „Paralela 45”, RAO, Didactică şi Pedagogică, Curtea Veche Publishing, Centrul de Carte Străină Sitka, „Prior & Books” ş.a.), Târgul îşi aşteaptă vizitatorii cu un bogat program de evenimente – dezbateri şi discuţii literare, concursuri, spectacole de dans –, dar şi cu Tombola „GAUDEAMUS”. Tot aici vor avea loc finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” şi Concursul „Miss Lectura”. Mai mult, vizitatorii pot dona cărţi pentru bibliotecile rurale din Oltenia în cadrul proiectului „Cărţile se întorc acasă”.

Târgul de Carte „GAUDEAMUS” s-a deschis pentru prima dată la Craiova în anul 2002, bucuria ajungerii la ediţia cu numărul zece fiind cu atât mai mare pentru organizatori cu cât, la începuturi, manifestării nu i s-a prevăzut un viitor de succes. «Au trecut o ediţie, două, trei şi lumea craioveană s-a convins că dacă vine cartea la noi acasă este un lucru benefic, iar cei care aveau îndoieli asupra Craiovei intelectuale au început treptat să şi le spulbere. Dacă stăm să socotim, se apropie de 140-150.000 numărul vizitatorilor de la ediţiile de până acum, în fiecare an călcând pragul TNC între 10-11.000 şi 15.000 de vizitatori. Sperăm că şi anul acesta Târgul va atrage cât mai mulţi iubitori ai lecturii, mai ales că şi editurile s-au adaptat la vremurile de criză: ştiind că banii oamenilor sunt mai puţini, preţurile cărţilor din Târg sunt mai mici», a precizat Mircea Pospai, redactor-şef al Radio „Oltenia”.

«Vorbim despre al 61-lea Târg, cel din acest an de la Craiova, din seria „Gaudeamus”. Nu e uşor să rămâi într-o astfel de cruciadă a culturii scrise, în condiţiile în care ştim bine că bugetul populaţiei este cum este… Acum vorbim despre a X-a ediţie, însă la începuturile acestei manifestări pronosticurile au fost extrem de rezervate. Ele au fost date peste cap de căldura cu care ne-a întâmpinat publicul craiovean», a adăugat Vladimir Epstein.

Emil Boroghină, Mircea Pospai şi Vladimir Epstein

Emil Boroghină, preşedinte de onoare al Târgului: «Au fost manifestări importante, organizate nu numai la Craiova, ci în mai multe centre culturale româneşti, care după două-trei ediţii au eşuat. Această mare manifestare a cărţii, primul dar făcut Craiovei la începutul primăverii, a fost şi este însă un succes. Suntem extrem de bucuroşi că edituri de prestigiu, care au venit aici de la prima ediţie a Târgului, au continuat să răspundă invitaţiei organizatorilor şi cred că au fost foarte puţine care au renunţat pe parcurs. Sunt convins că şi această ediţie va avea o paletă diversă de carte şi se va ridica, din punctul de vedere al încasărilor, la nivelul celor precedente».

Mircea Popspai, directorul Radio „Oltenia”: «Târgurile „Gaudeamus” de până acum ne-au făcut să credem că în continuare cartea pe suport de hârtie rămâne importantă pentru aceia care au plăcerea lecturii. Internetul, în mod deosebit, sau e-Book-ul tot n-au reuşit să înlocuiască bucuria lecturii a ceea ce este tipărit pe hârtie».

Vladimir Epstein, directorul Târgului „GAUDEAMUS”: «„Cărţile foşnitoare” – o expresie care îmi place – există şi vor exista. Sunt citate studii recente şi extrem de credibile care spun că, dintre toate formulele de combatere a stresului, pe locul întâi, de departe, ca procente, se află lectura în formula ei clasică, după care vin turismul şi altele».

Mirela Cioaba - "Singurătatea eroului tragic. Eschil, Sofocle, Euripide"

 

Studiu despre cetatea greacă şi eroii tragici, lansat de actriţa Mirela Cioabă

Mirela Cioabă, una dintre cele mai strălucite actriţe ale Naţionalului craiovean, îşi lansează astăzi, ora 11.00, un studiu despre cetatea greacă şi exponenţii ei, eroii tragici. Intitulată „Singurătatea eroului tragic. Eschil, Sofocle, Euripide”, cartea a apărut anul acesta în Colecţia „Thalia” a Editurii „Aius” din Craiova, cu o Prefaţă de Constantin Paiu. Vorbesc despre lucrare Xenia Karo, Alina Rece şi Nicolae Coande, iar cei prezenţi vor avea parte, bineînţeles, de un recital al actriţei.

«Mirela Cioabă ne propune un studiu pe care îl socotim, fără ezitare, exemplar: informaţie amplă, interpretare viguros personală, participare deseori afectivă la tristeţile şi la bucuriile – puţine – ale eroilor despre care ne povesteşte, pe care-i înţelege, îi explică şi îi apără cu tandreţe. Remarcabila ţinută a stilului, pendulând între eleganţa eseului şi îngândurarea meditaţiei, păstrând, în acelaşi timp, rigoarea comunicării ştiinţifice, căreia i se conferă însă şi virtuţi literare de încântătoare altitudine poetică, fac din lectura acestei cărţi un prilej de aleasă desfătare intelectuală», notează Constantin Paiu.

Mirela Cioabă a urmat Institutul de Artă Teatrală din Bucureşti, la clasa maestrului Octavian Cotescu. A debutat în rolul Ifigeniei din „Ifigenia în Taurida”, de Goethe (regia Aureliu Manea, Teatrul de Stat Petroşani). Pe scena Teatrului Naţional din Craiova a jucat, din 1982 şi până în prezent, în spectacole care au adus gloria acestei instituţii. Este autoarea mai multor partituri actoriceşti memorabile, atât pe scenă, dar şi în cinema.

Tudor Gheorghe şi Mircea Pospai

Ce se ascunde „În umbra menestrelului” Tudor Gheorghe?

Dublă lansare de carte, astăzi, la ora 13.00, în cadrul Târgului„GAUDEAMUS”: maestrul Tudor Gheorghe şi soţia sa, Georgeta, au ales să îşi lanseze cărţile împreună. Dacă primul volum, de interviuri, are caracter biografic, ilustrând viaţa marelui artist, cel de-al doilea, unul de poezii, este dedicat tuturor femeilor şi oferit lor în dar de 8 Martie. Alături de cei doi vor fi directorul Radio „Oltenia”, Mircea Pospai, şi directorul Editurii „Scrisul Românesc” din Craiova, Florea Firan.

„Tudor Gheorghe, în umbra menestrelului” se intitulează cartea cu caracter biografic a maestrului. Lucrarea reprezintă o serie de interviuri realizate de Mircea Pospai, redactor-şef al Radio „Oltenia”, în perioada 2003-2005. «În februarie 2003 am început la radio o emisiune săptămânală care îl avea ca invitat pe Tudor. În aproape doi ani şi jumătate am realizat 115 ediţii de scurte interviuri cu maestrul prin intermediul emisiunii care se numea „La taifas cu Tudor Gheorghe”», povesteşte Pospai. Cartea a apărut în 2010, în Colecţia „Creatio” a Editurii „Scrisul Românesc”, şi este structurată pe 14 capitole.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Georgeta Tudor, soţia artistului, îşi lansează primul volum de poezii, intitulat „Uneori femeile surâd”. «Nu sunt poetă – sunt o actriţă care iubeşte poezia şi uneori scrie după ce o viaţă a recitat versurile poeţilor lumii. Am stat şi m-am întrebat cine mai are nevoie azi de poezie. Neaşteptat, după un recital cu poeziile mele, o tânără doamnă, frumoasă, a venit la mine plângând şi mi-a spus: „Eu am nevoie de poezie, eu! Scrie pentru mine!”. Şi, ca să nu mai plângă, am scris „Uneori femeile surâd”. De ce uneori femeile surâd? Pentru că uneori plâng prea mult», a declară autoarea.