Fetiţă de doi ani, în comă alcoolică după ce a băut vişinată

0
287

O fetiţă în vârstă de doi ani, din comuna Scăeşti, a fost transportată de urgenţă cu elicopterul SMURD la Spitalul Judeţean din Craiova, cu diagnosticul intoxicaţie etanolică după ce a băut dintr-un pahar cu vişinată. Copila a fost găsită inconştientă chiar de mama sa, după ce fusese lăsată, pentru câteva momente, în grija fratelui mai mare, în vârstă de doar cinci ani.

Potrivit medicilor, fetiţa ar fi fost lăsată nesupravegheată preţ de câteva clipe, timp în care mama a mers la magazin să cumpere apă şi scutece. Copila a găsit în casă un pahar cu vişinată din care a băut, apoi a ieşit afară. Când mama s-a întors, fetiţa deja se afla în stare de inconştienţă. Femeia a sunat speriată la Ambulanţă, iar micuţa a fost transportată imediat la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului din Filiaşi. După ce medicii de aici i-au acordat primul ajutor, fetiţa a fost preluată  de un elicopter SMURD şi transferată ulterior la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

„Echipajul SMURD de pe elicopter a fost solicitat pentru a prelua o fetiţă de doi ani care consumase alcool. Mai precis, vişinată. Aceasta prezenta o stare de conştienţă alterată, dar era stabilă hemodinamic şi respirator. A fost adusă iniţial la CPU al Spitalului din Filiaşi după care a fost transportată cu elicopterul SMURD la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Craiova. Mama a declarat că a lăsat copilul supravegheat de un frăţior mai mare, de cinci ani, până s-a dus să cumpere pampers pentru copil”, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Copilul rămâne internat în spital

Fetiţa a fost stabilizată de medicii craioveni din Urgenţa Spitalului Judeţean, ulterior fiind transferată pe secţia de Anestezie Terapie Intensivă – Pediatrie. A primit aici îngrijiri, iar starea de sănătate i s-a îmbunătăţit, fiind acum conştientă şi stabilă. Rămâne însă de văzut dacă intoxicaţia etanolică suferită va avea consecinţe ulterioare asupra stării de sănătate a fetiţei. „E greu de precizat în acest moment dacă întâmplarea de acum va avea efecte negative în viitor asupra stării de sănătate a fetiţei. Cu siguranţă se poate spune însă că o intoxicaţie etanolică nu este benefică, mai cu seamă la o vârstă atât de fragedă”, a mai spus dr. Cristina Geormăneanu.

Medicii craioveni spun că nu este primul caz de acest fel cu care se confruntă. Astfel de situaţii nu sunt prea dese, dar, din păcate, ele există. Un fenomen îngrijorător este, pe de altă parte, creşterea numărului de adolescenţi care ajung la Urgenţă cu intoxicaţii etanolice. De regulă, sunt minori cu vârsta sub 18 ani şi chiar copii ce au mai puţin de 16 ani, care după ce beau alcool peste măsură sunt transportaţi în stare de inconştienţă la spital pentru a primi îngrijiri medicale. Medicii s-au confruntat chiar cu cazuri de adolescenţi aflaţi în comă alcoolică, după ce au băut la petreceri supravegheate de părinţi.