De astăzi, craiovenii îşi pot plăti taxele pe 2014

0
80

Ghişeele de la Taxe şi Impozitele craiovene nu mai sunt aglomerate ca în alţi ani. Cel puţin în primele două zile de când s-a reluat încasarea de la populaţie, îmbulzeala nu s-a mai repetat, şi asta datorită unei mai bune organizări, după cum susţine conducerea direcţiei. Craiovenii au fost mai bine informaţi, sistemul de plată este pus la punct, se vor distribui şi vinietele pentru parcare, însă partea mai puţin plăcută este că locuitorii din Bănie vor suporta taxele mărite cu 10% pentru clădiri şi terenuri.    

Luni, chiar în prima zi de lucru cu publicul, pe la cele 13 ghişee pe care Direcţia de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova le are deschise în cele trei sedii ale sale, au trecut 1.903 de persoane, de la care s-au încasat 363.989 de lei. Ieri, în a doua zi ultima zi în care s-au putut achita restanţele pe 2013, au venit 1.222 de craioveni care au lăsat la ghişee suma totală de 102.518 lei. „După cum se poate observa şi la ghişee, nu este foarte multă lume, cam o medie de 20 de persoane pe zi la un ghişeu. În alţi ani era îmbulzeală mare pentru că nimeni nu îi anunţa pe oameni că, în primele două zile, sistemul abia se pune în funcţiune şi nu se pot face încasări pe 2014. Noi însă am ţinut cont de acest aspect şi am transmis pe toate canalele media, astfel că a fost cât de cât bine”, a declarat Elena Bonescu, directorul direcţiei.  

Amenzile, în topul operaţiunilor

Elena Bonescu

Cei mai mulţi dintre cei care s-au prezentat în cele două zile şi-au plătit amenzile pe care le-au primit la sfârşit de an, ştiut fiind faptul că achitarea acestora în termen de 48 de ore înseamnă o reducere la jumătate. În topul operaţiunilor care s-au făcut la ghişee au fost şi cererile pentru emiterea certificatelor fiscale, care sunt necesare la tranzacţiile imobiliare sau la obţinerea de subvenţii. „De mâine (n.r. – astăzi) vom începe să colectăm şi taxele pe 2014 şi suntem pregătiţi să facem faţă solicitărilor. Sistemul nostru operativ este bine pus la punct, avem şi un program special, cu două zile în care ghişeele vor sta deschise mai mult, şi sperăm noi ca toată lumea să fie mulţumită”, a mai spus directorul Bonescu. În zilele de marţi şi joi, funcţionarii de la sediul din Piaţa Centrală vor sta la ghişee de la ora 8.30 şi până la 18.30, în restul zilelor programul fiind de la 8.30 şi până la 16.30.

O bonificaţie pentru plata de până la 31 martie

Pensionarii sunt cei care sunt aşteptaţi să vină primii la ghişee. Din experienţa anilor trecuţi, se cunoaşte faptul că aceştia doresc să înceapă anul fără datorii, pe de o parte, iar pe de altă parte sunt cei mai interesaţi de reducerea de 10% care se acordă în cazul în care se plăteşte impozitul integral până la data de 31 martie. „Bonificaţia de 10% este maximum prevăzut de lege. Îmbucurător pentru craioveni este faptul că ea încă se menţine la noi şi asta datorită consilierilor municipali care au decis să o păstreze aşa cum este. După cum se ştie, sunt două condiţii pentru a beneficia de ea: contribuabilul trebuie să aibă bani pentru a-şi achita integral impozitul şi trevuie să efectueze plata până cel târziu la data de 31 martie”, a mai spus directorul Bonescu.

Taxele sunt majorate cu 10%

Impozitele pe proprietate, adică pe clădiri şi terenuri, sunt mărite în acest an cu 10% faţă de 2013. Impozitele pe maşini, ca şi restul taxelor au rămas neschimbate. „Noi am încercat pe cât posibil să nu mărim aceste taxe, dar nu am mai beneficiat de o derogare de la Codul Fiscal, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, motiv pentru care a trebuit să aplicăm şi noi indexarea calculată”, a declarat Elena Bonescu, directorul Direcţiei Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Craiova, care a subliniat faptul că majorare ar fi putut să fie şi mai mare dacă aleşii locali ar fi aplicat şi ei, la rândul lor, o altă mărire, ceea ce nu s-a întâmplat. Potrivit directorului, creşterea de 10% înseamnă un plus de 15-20 de lei la taxele pe care contribuabilii le-au plătit în 2013.

100.000 de viniete pentru parcare

Conducerea Taxelor susţine că s-a achiziţionat din timp şi vinietele pentru parcare, motiv pentru care ele vor fi acordate pe loc atunci când contribuabilul se va prezenta la ghişee ca să îşi plătească impozitele. Valoarea taxei de parcare pe un an de zile a rămas aceeaşi, adică 40 de lei, aceasta fiind suma pe care o vor plăti şoferii în 2014. „În alţi ani mai erau probleme în sensul că se organiza târziu licitaţia pentru procurarea lor şi nu puteam să le distribuim încă de la început de an. Anul acesta a fost altfel, le-am achiziţionat deja şi o să le împărţim contribuabililor care deţin maşini în proprietate”, a mai spus Elena Bonescu. Conducerea Direcţiei de Taxe şi Impozite Craiova susţine că şi-a procurat întreg necesarul de viniete, adică 100.000 de bucăţi.