Doar din fonduri europene / Investiţii de peste 2 milioane de euro, anul acesta, în Urzicuţa

0
431

Se încheie un an în care comuna Urzicuţa a continuat să „crească”. S-au atras fonduri europene, s-au realizat investiţii noi, iar autorităţile locale spun că nu vor să se oprească aici. Cu toate problemele ivite, au şi pentru anul 2018 o mulţime de proiecte şi cel mai mult şi-ar dori să reuşească să angreneze şi localităţile învecinate într-un proiect complex, care ar viza înfiinţarea unui parc industrial în Băileşti, pentru că este foarte multă forţă de muncă disponibilă. Un centru de depozitare şi chiar de procesare a legumelor se mai află pe lista pentru anul viitor, totul pentru ca oamenii din această zonă să nu mai fie nevoiţi să-şi părăsească locuinţele ca să-şi câştige pâinea…

Florea Grigorescu

Pentru că suntem aproape de sfârşitul acestui an, primarul comunei Urzicuţa, ing. Florea Grigorescu, primar de 25 de ani, a făcut o retrospectivă a lui 2017, aşa cum l-a simţit şi l-a trăit: „Am reuşit să atragem peste 2 milioane de euro din fonduri europene pentru investiţii utile comunităţii, s-au făcut achiziţii de mobilier, tablete inteligente şi materiale de birotică pentru Şcoala Gimnazială Barbu Ionescu din comună, proiect în valoare de 900 de euro, am semnat contractul de finanţare pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă, astfel că urmează să forăm al treilea puţ şi să achiziţionăm încă un rezervor de înmagazinare apă de 300 mc. În plus, peste câteva zile sper să putem publica pe SEAP licitaţia pentru lucrările de execuţie la sistemul de canalizare menajeră prin vacuum”. O investiţie „de suflet” realizată anul acesta a fost reabilitarea unei clădiri datând din 1926, când a avut destinaţia de şcoală, în satul Urzica Mare. Se degradase, iar acum a fost transformată într-un cochet cămin cultural, cu aproape 100 de locuri. De asemenea, primăria a sprijinit Parohia Urzicuţa în finalizarea lucrărilor la Sala de Lectură Parohială, tot în satul Urzica Mare.

În plus, ne-a mai explicat primarul comunei Urzicuţa, «suntem pe ultima sută de metri şi sper să depunem în zilele ce urmează, înainte de încheierea anului, încă un proiect care va aduce, sper, mai multă linişte în rândul cetăţenilor: un sistem de supraveghere video – este vorba despre un sistem cu peste 50 de camere de supraveghere ce urmează să fie montate în cele mai importante intersecţii, dar şi în punctele fierbinţi din comună. Totodată, suntem mulţumiţi că am reuşit să păstrăm tradiţia şi să organizăm şi anul acesta, în prima sâmbătă din luna septembrie, Ziua comunei, sărbătoarea „Cununa Grâului”, care a adus în faţa localnicilor artişti îndrăgiţi».

Un parc industrial în zonă – un proiect care ar ajuta comunitatea

 „Ce îmi doresc în 2018? În primul rând sănătate, putere de muncă şi înţelegere din partea familiei”, spune Florea Grigorescu. „Nu este deloc uşor! Anul acesta am făcut 23 de drumuri în Bucureşti, ceea ce înseamnă că mai bine de o lună am petrecut-o departe de casă, pentru rezolvarea problemelor comunităţii. În anul ce urmează să înceapă doresc să finalizăm obiectivele începute deja, plus că avem o solicitare mai veche, pentru care am tot făcut mereu demersuri, în sensul că ne-am dori să readucem o grupă de jandarmi în localitate, pentru a spori siguranţa locuitorilor. Am reuşit, cred, împreună cu angajaţii Primăriei şi cu Consiliul Local, să transform Urzicuţa într-o localitate dinamică, modernă, dar tot ceea ce s-a realizat nu poate fi susţinut decât dacă avem mai multe locuri de muncă. Consider că ar trebui să gândim o strategie zonală în acest sens, având ca nucleu municipiul Băileşti, cândva un oraş cu o pondere industrială importantă în economia judeţului. Ar trebui să folosim ce a mai rămas pentru înfiinţarea unui parc industrial, unde s-ar putea produce piese şi subansamble pentru marile uzine din Craiova, ceea ce ar absorbi forţa de muncă disponibilă”.

Lumea se mişcă, oamenii se schimbă, astfel că au apărut, în ultimii ani, tot mai mulţi producători de legume în solarii şi în Urzicuţa. „Plecând de la ei, putem iniţia, la nivelul zonei, un proiect susţinut cu fonduri europene, de înfiinţare a unei sere, a unui depozit de legume şi, de ce nu, a unui centru de procesare şi conservare a legumelor. Intenţionez ca în anul 2018 să organizăm în Urzicuţa o întâlnire cu fiii satului, la care să avem şi produse tradiţionale specifice localităţii, pregătite sau prezentate de oamenii noştri şi chiar vrem să iniţiem, cu această ocazie, un târg al produselor tradiţionale din zonă”, mai spune Florea Grigorescu.

Sunt şi probleme destule…

Recunoaşte că nu totul este perfect, iar greutăţi sunt destule şi vin di direcţii diferite. Sunt probleme, ca în majoritatea comunelor din judeţ, cu colectarea impozitelor şi taxelor locale şi mai ales a amenzilor. «Avem carenţe şi în gestionarea serviciilor şi mă refer în mod special la iluminatul public, unde am fost nevoiţi să încheiem contract cu o firmă de specialitate din cauza lipsei unui electrician autorizat în comună. Şi gestionarea serviciilor de alimentare cu apă şi salubritate ridică probleme la achitarea costurilor. Acum, cu schimbarea legislaţiei, Consiliul Local Urzicuţa nu mai poate fi operator al serviciilor de gospodărire şi trebuie să alegem urgent o soluţie: ori înfiinţarea unui serviciu cu personalitate juridică sau societate subordonată consiliului local, fie încredinţarea acestor activităţi unei societăţi de profil, cum ar fi ADI Oltenia. Dar nu este deloc simplu. Pentru a prelua sistemul nostru, ADI Oltenia impune nişte condiţii care ar scoate din buzunarul comunităţii aproape două miliarde de lei vechi. Ori eu nu pot accepta aşa ceva… De multe ori ajung să cred, după deciziile care se iau, că nu ne cunoaştem bine interesul şi ajung la vorba unui cunoscut de-al meu care-mi zicea „Domnule primar, dacă pe noi, care le avem cât de cât puse la punct, ne amendează, ce le fac celor care nu au nimic?”… Parcă nimeni nu mai analizează lucrurile în ansamblu dar şi în perspectivă, nu se mai iau în calcul eforturile făcute de comunităţile mici şi sărace pentru a face ceva în folosul oamenilor şi asta doare».

„Dar nu vreau să închei pe un ton pesimist. Vreau să subliniez că tot ce am realizat, toate investiţiile n-ar fi fost posibile fără ajutorul şi sprijinul consiliului local şi al colectivului minunat al Primăriei Urzicuţa. Şi fiindcă se apropie sărbătorile de iarnă, vreau să urez multă sănătate şi bucurii tuturor locuitorilor Urzicuţei şi promit că, atât cât pot, voi face totul pentru binele comunei. Sărbători fericite! ”, a mai spus primarul comunei Urzicuţa, Florea Grigorescu.

***

Urzicuţa este o comună cu 3.120 de locuitori, 8 km de străzi asfaltate, reţea de alimentare cu apă cu 700 de abonaţi, gestionată de Consiliul Local, şcoală gimnazială cu peste 600 de elevi, două cabinete cu medici de familie, un cabinet stomatologic, cămin cultural renovat, sală de sport cu 150 de locuri, teren de tenis cu instalaţie de nocturnă, centru afterschool şi 15 agenţi economici care au răspuns prezent de fiecare dată când au fost solicitaţi să se implice în diverse activităţi în comunitate.