Se învaţă, în mod organizat, şah în şcolile doljene

0
293

Şahul va ajunge, în foarte scurt timp, materie de studiu, în şcolile româneşti. Deja, face parte din disciplinele opţionale, în acest sens, fiind în vigoare un program educaţional, care poartă semnătura reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi pus în aplicare de către reprezentanţii din teritoriu. Ieri, la sediul ISJ Dolj, preşedintele Federaţiei Române de Şah a înmânat emisarilor unor instituţii de învăţământ preuniversitar, parte din proiect, seturi necesare desfăşurării activităţii.

Conform legislaţiei în vigoare, se poate opta pentru urmarea unor cursuri în învăţământul preuniversitar. Printre disciplinele cuprinse în planul educaţional se află şi şahul, iar programul este relevant – „Educaţie prin şah în învăţământul preuniversitar”. Ieri, preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Iacoban, a fost prezent la Craiova şi a vorbit despre beneficiile „sportului minţii”. „Acest proiect înseamnă foarte mult pentru societate, copiii fiind, de mici, învăţaţi să gândească şi să îşi dezvolte personalitatea. Vă spun că am fost în toată ţara, dar nu am găsit oameni primitori şi deschişi la ceea ce înseamnă noul, ca la Craiova. Suntem prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus, chiar dacă opţional, studiul şahului în şcoli. Bineînţeles, am început cu elevii din clasele mici, dar sperăm ca disciplina să fie, în foare scurt timp, obligatorie. Suntem conţtienţi că nu ne putem compara cu Rusia sau India, unde  sunt inclusiv universităţi şi academii destinate şahului, dar putem fi pe lângă acestea”, a spus Sorin Iacoban.

Deja, 27 de cadre sunt specializate

Într-un cadru oficial, s-au înmânat, către reprezentanţii şcolilor din Dolj – cinci din Craiova şi cinci din mediul rural, materiale de punere în practică a proiectului. „Suntem onoraţi de ceea ce se întîmplă în judeţul nostru şi suntem convinşi că , la un moment dat, această dusciplină va deveni una obligatorie. Practic, în momentul când am intrat în proiect, aceasta a şi fost ţinta noastră, pe care am şi atins-o – 10 unităţi şcolare. Sigur, mai este nevoie de cadre de specialitate, dar şi aici suntem pe un drum bun  ”, a declarat prof.  Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Prezent la întâlnire, prof.  Alin Vancea, inspector pentru Educaţie Fizică şi Sport, a precizat: „Deja, după ce s-a optat, de către părinţi, pentru acest curs opţional, avem, în urma unor programe de specializare, 27 de cadre didactice competente în domeniu. În foarte scurt timp, vom începe şi cea de-a doua serie de pregătire, fiind înregistrate, până în prezent, 21 de cereri ”. În Craiova, sunt prinse în program Colegiile Naţionale „Fraţii Buzeşti” şi „Carol I”, precum şi Şcolile Gimnaziale „Traian”, „Gheorghe Ţiţeica”, „Alexandru Macedonski”. Din „rural”, sunt Şcolile Gimnaziale din Işalniţa, Cerăt, Leu, Galicea Mare şi Ţuglui.