Peste 90.000 de lei, amenzile în construcţii

0
115

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a continuat acţiunile de control , preponderente fiind cele pe Securitate şi Securitate în Muncă, iar cele mai multe feficienţe au fost constatate în construcţii. Au fost aplicate amenzi, în cuantum de peste 90.000 de lei, iar în două cazuri s-a dispus sistarea funcţionării unor utilaje.

În luna octombrie a anului curent, inspectorii specializaţi pe Securitate şi Sănătate în Muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, au continuat acţiunile de prevenire, verificare şi control, ultimele putând să fie pasibile şi de sancţiuni,  fie ele  administrative, pecuniare sau, după caz, penale. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate: 152 de deficienţe, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii de remediere; 113 sancţiuni contravenţionale, într-un total de 92.000 de lei.

Trei pentru sancţiuni

Cătălin Mohora

Nu se poate vorbi de rezultate dacă nu sunt şi câteva exemple. „Cele mai grave deficienţe au fost constatate la o societate comercială care, prin angajaţii săi, desfăşura lucrări de săpături necesare efectuătii unor construcţii. În acelaşi segment,  am mai depistat un agent economic, care nu respecta normele de SSM – asigurarea malurilor de pămînt. Pentru ambele societăţi, s-a dispus sistarea lucrărilor, până la intrarea în legalitate. De asemenea, la un Service – Auto, din Craiova, au fost descoperite două elevatoare neautorizate, care nu aveau reviziile necesare pentru punerea în funcţiune a acestora. La acest agent economic, s-a aplicat o sancţiune contravenţională, în cuantum de 10.000 de lei. Inspectorii noştri sunt în permanenţă pe teren şi urmăresc creşterea gradului de conştientozare a angajatorilor şi lucrătorilor, privind importanţa respectării normelor de SSM. Dacă cei mai mulţi dintre angajatori au înţeles importanţa acţiunilor preventive şi se conformează cerinţelor legislative, mai sunt reprezentanţi care nu înţeleg ceea ce înseamnă costurile unor eventuale evenimente, în timpul cărora pot apărea şi victime, ca să nu mai vorbim de pagubele materiale. Sancţiunile în astfel de cazuri sunt între 4.000 – 8.000 de lei ”, a declarat Cătălin Mohora, inspctor şef al ITM Dolj.