Aproape 800 de cazuri de pneumonie într-o săptămână

0
232

Doljul se confruntă cu o adevărată explozie de cazuri de pneumonie, după ce, în numai o săptămână, 779 de persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune. O parte din acestea au avut nevoie de internare în spital după ce medicii au hotărât să-i ţină sub supraveghere pe bolnavi.

Peste 2.700 de doljeni au ajuns, în doar o săptămână, la medic, acuzând dureri de cap, inflamaţii ale gâtului, febră şi o stare generală proastă. Cei mai mulţi au fost diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonie.

Autorităţile sanitare monitorizează situaţia şi, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţul Dolj, s-au înregistrat 1.932 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 779 cazuri de pneumopatii acute. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână – 2.712, este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (2.398 de cazuri). O parte din cei care s-au prezentat la medic cu pneumonii sau infecţii ale căilor respiratorii – cazurile mai grave – a avut nevoie şi de internare în spital. S-a înregistrat şi un caz suspect de gripă, infirmat prin analize de laborator de Institutul Cantacuzino Bucureşti. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au caracterizat săptămâna prin lipsă de activitate gripală.

Copiii şi bătrânii, printre categoriile cele mai afectate

Cele mai expuse rămân, în continuare, aşa-numitele categorii la risc. Mai exact, persoanele aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, cu boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. La fel şi cei care intră în contact cu bolnavii – cadrele medicale sau personalul auxiliar din unităţile sanitare –, respectiv adulţii şi copiii care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

În acest context, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor. Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este aceea de a evita pe cât posibil deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Continuă campania de vaccinare împotriva gripei

Vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon. Peste 2.900 de doljeni au fost imunizaţi contra gripei în doar o săptămână. Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică cele cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Cei care prezintă semne de răceală ar trebui să nu ezite să anunţe medicul de familie. În plus, pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de măsuri. Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor din hârtie, de unică folosinţă, care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant.