Ponta: Respingerea cotelor obligatorii de refugiaţi, o greşeală. Mi-o asum, alături de preşedinte

0
356

România a greşit atunci când a votat în Consiliul JAI, alături de Ungaria şi Slovacia, împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi, a declarat premierul Victor Ponta, luni seară, spunând că îşi asumă această greşeală, alături de preşedintele Klaus Iohannis. „Cred că acel episod a trecut şi cred că am învăţat că în Europa nu trebuie să fii neapărat cu Ungaria împotriva celorlalţi şi trebuie să înţelegi ce poţi să câştigi”, a declarat premierul, luni seară, la o emisiune a postului de televiziune B1 TV.

La intervenţia moderatorului, care i-a spus că a afirmat că a fost o greşeală faptul că România a votat în Consiliul JAI împotriva cotelor obligatorii de imigranţi, Ponta a replicat: „Da, mi-o asum şi eu alături de preşedinte. Eu, ministrul de Interne. Am fost mai mulţi acolo, am discutat destul de mult”. Întrebat de ce s-a ajuns la această greşeală, premierul a spus că a contat foarte mult şi presiunea mediatică. „Cred că a contat foarte mult şi presiunea mediatică. A anunţat preşedintele ceva, cred că îi era greu să dea înapoi”, a adăugat Victor Ponta.

Ponta: E posibil ca, până la sfârşitul anului, un număr de familii de refugiaţi să ajungă în România

Victor Ponta a mai declarat, luni, că România se pregăteşte pentru primirea refugiaţilor care vor fi repartizaţi ţării noastre conform cotei obligatorii şi, potrivit primului-ministru, aceştia vor ajunge în ţară “în perioada următoare”, el menţionând totodată că statul român va acorda un ajutor Serbiei. Întrebat fiind când vor ajunge în ţară primii refugiaţi, Victor Ponta a declarat că sunt aşteptaţi “în perioada următoare”, adăugând că “e posibil” ca până la sfârşitul anului să ajungă în România familii de refugiaţi, dar nu are o dată când va începe efectiv transferul imigranţilor. “Încă nu avem aceste date, e posibil ca, până la sfârşitul anului, un număr de familii să intre în ţară”, a arătat premierul, adăugând că în România s-au făcut două tabere pentru refugiaţi la Timiş şi “se caută facilităţi”, principala problemă fiind că aceştia trebuie integraţi.

“Avem două tabere în Timiş pentru refugiaţii ce vor veni prin cotă. Am căutat facilităţi de cazare. Problema e că, dacă primesc statutul de refugiaţi, ei sunt cetăţeni egali cu noi, doar că nu au voie să voteze. În rest, au voie să meargă unde vor, nici măcar nu pot să-i ţin în România dacă nu vor, au dreptul să meargă la spital, teoretic, problema e că nu au card de sănătate, teoretic au voie la şcoală, practic nu au fişe şcolare, teoretic au voie să muncească, practic nu le recunosc studiile. Nici nu pot să-şi deschidă cont în bancă”, a mai spus premierul. În acelaşi context, Victor Ponta a precizat că “cea mai mare greşeală” ar fi ca refugiaţii să fie ţinuţi în tabere permanente.

Mai mult, prim-ministrul a anunţat că statul român va acorda un ajutor Serbiei pentru gestionarea crizei refugiaţilor. “Cred că poimâine (miercuri – n.r.) o să dăm un ajutor. Ne-au cerut vecinii noştri sârbi un ajutor. O parte (din refugiaţi – n.r.) sunt în Serbia, o parte sunt la graniţa Turciei cu Grecia. La Edirne e o tabără de câteva zeci de mii de oameni pe care turcii nu îi lasă să plece. O parte au trecut Croaţia mai departe şi cei mai mulţi s-au dus în Suedia, Germania, Austria”, a arătat premierul.