Cea mai mare parte a veniturilor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) provin din programul “Prima casă”, respectiv 70%, şi doar 10-12% din zona IMM-urilor, a afirmat, ieri, directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Hotel Ramada din Craiova. Tema principală de discuţii a fost “Rolul şi importanţa FNGCIMM în accesarea fondurilor europene şi în susţinerea programelor de finanţare guvernamentale”.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii SA – IFN este o instituţie financiară nebancară, având ca unic actioner statul, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice. Fondul acordă garanţii în numele şi contul statului şi garanţii din surse proprii pentru credite şi alte angajamente financiare contractate de IMM de la bănci şi IFN. Fostul ministru al Economiei şi Mediului de Afaceri Alexandru Petrescu a preluat conducerea Fondului din data de 17 iulie 2017. Acesta s-a hotărât să participe la mai multe conferinţe de presă organizate în teritoriu, iar Craiova a fost prima destinaţie, unde conducerea FNGCIMM a stat de vorbă cu întreprinzătorii locali, dar şi cu mass-media. “Am început cu Craiova pentru că este unul dintre performerii acestui Fond. Astăzi (n.r ieri) vă voi prezenta o fotografie la zi, care spune multe despre ceea ce se întâmplă cu acest Fond. Provocările principale ale IMM-urilor sunt : finanţarea; birocraţia, controalele excesive şi concurenţa neloială…”, a subliniat directorul FNGCIMM.
70% din veniturile Fondului vin din “Prima Casă”
Fondul preia parţial riscul creditelor contractate de IMM, garantând maxim 80% din valoarea creditului acordat, fără a depăşi suma de 2,5 milioane de euro per IMM. Garanţia se emite la solicitarea finanţatorilor pentru credite aporbat, pe baza analizei documentelor prezentate de către instituţia financiară. Datorită standardizării analizei, timpul de porcesare şi comisioanelor de garantare sunt reduse. “În momentul de faţă, 70% din veniturile Fondului vin din “Prima Casă”’, circa 17-18% vin dintr-un program ce ţine de fonduri europene derulat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi doar 10-12% vine din zona IMM-urilor. Deci, ceea ce noi trebuie să facem, în special în perspectiva planului Ministerului de Finanţe care duce programul “Prima Casă” într-o decelerare, într-o reducere în următorii trei ani şi automat acest venit trebuie substituit, el trebuie substituit şi din nou trebuie să ne întoarcem cu faţa către IMM-uri”, a spus Petrescu. Potrivit acestuia, se are în vedere regândirea portofoliului de produse de garantare.
300 de milioane de lei, garanţii acordate în primul semestru
Alexandru Petrescu a afirmat că, la sfârşitul primului semestru, FNGCIMM avea acordate garanţii în valoare de 300 de milioane de lei, faţă de 258 de milioane anul trecut. Fondul garantează finanţări pentru start-up-uri; finanţări pentru credite de investiţii necesare pentru modernizarea sau realizarea de noi capacitate de producţie, achiziţia de utilaje, clădiri; finanţări pentru activitatea curentă, de tipul – credite globale de exploatare, credite pentru finanţarea cheltuielilor şi stocurilor, credite pentru prefinanţarea exporturilor, linii de credit pentru asigurarea capitalului de lucru şi nu în ultimul rând, scrisori de garanţie bancară pentru partciparea la licitaţii, alte tipuri de SGB emise de finanţatori. “În momentul în care te-ai gândit că ai nevoie de un credit, e bine să şti că noi ( FNGCIMM) venim în completarea băncii care oferă creditul”, a mai spus directorul general al Fondului.
În Oltenia s-au acordat 10.754 de garanţii
La nivelul Olteniei, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor a acordat până în acest moment 10.754 de garanţii, ponderea în cadrul celor cinci judeţe deţinând-o judeţul Dolj – 49%, atât numeric cât şi valoric. Gheorghe Lăpădat, directorul general al Fondului Local de Garantare Craiova a precizat că judeţul Dolj este urmat de Vâlcea, Olt, Mehedinţi şi Gorj. “În Dolj finanţarea medie este de 39.888 euro, iar în Mehedinţi – 27.716 euro. Pe regiunea Olteniei, finanţarea medie este de 35 616 euro, comparative cu media naţională de 44.645 euro. Există diferenţe de la un judeţ la altul, fiind vorba şi de indicatorii economico-financiari. 66% dintre cei care au apelat la acest Fond, sunt persoanele cuprinse între 26 şi 35 de ani. Cei peste 35 de ani sunt cam în proporţie de 18% iar sub 26 de ani, undeva la 16%. Cele mai căutate sunt apartamentele cu două camera, ponderea fiind de peste 52%”, a subliniat reprezentantul Fondului Local de Garantare Craiova, filiala FNGCIMM IFN SA.