Tinerii vor să ia parte la factorul decizional al comunităţilor

0
637

Ieri, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj a avut loc o conferinţă de presă în care s-a prezentat proiectul dezvoltat de către Asociaţia pentru tineri „Streets”, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Direcţiile Judeţene de Sport şi Tineret din judeţele Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Consiliul Judeţean Dolj, Prefectura Dolj, Inspectoratul Şcolar Judeţean  Dolj. S-a vorbit, aceasta fiind şi tema principală, de rolul voluntariatului tinerilor în societate şi de implicarea lor în comunitate, prin idei care pot fi dezbătute şi aprobate prin concursul autorităţilor locale.

voluntari (1)Proiectul respectiv se numeşte „Tineri în… centru” şi are ca scop implicarea adolescenţilor în viaţa comunităţii. La Craiova, timp de cinci zile (5 – 10 septembrie) au avut şi vor avea loc diseminări pe tema înfiinţării unor centre în care copiii cu personalitate pot să-şi arate disponibilitatea în ceea ce priveşte aportul la binele comunităţilor.

«Este un program amplu, destinat tinerilor, cuprins în agenda de dezvoltare prin fonduri europene. Se urmăreşte implicarea adolescenţilor în actul de decizie la nivelul comunităţilor. Sunt şase localităţi cuprinse în proiect – Eşelniţa (jud. Mehedinţi), Novaci (jud. Gorj), Horezu (jud. Vâlcea), Giurgiţa şi Dăbuleni (ambele din Dolj), plus Craiova, unde s-a desfăşurat şi un studiu sociologic, pentru a vedea cum stăm în ceea ce priveşte disponibilitatea responsabililor din comunitate la adoptarea unor măsuri venite din partea tinerilor. Este nevoie de aportul lor, asta şi încurajăm, şi avem nevoie de sprijin. Zilele acestea, tema seminarului este „Tinerii – vector al schimbării”. Dar, despre rezultatele sondajului vă poate spune mai multe o colegă, voluntară», a precizat  Dorina Gruia, coordonator proiect.

Cea care a  vorbit a fost  Alia Al – Hourani: „Am fost, când eram elevă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor şi am făcut voluntariat. S-a vorbit despre acest sondaj şi vă pot prezenta câteva rezultate. Din respondenţii noştri, care au luat legătura cu autorităţile locale, receptivitatea acestora din urmă este de 50% favorabilă, iar restul este reticentă. Credem că este nevoie de o implicare în procesul educaţional al tinerilor şi cerem sprijinul autorităţilor. Suntem bucuroşi că avem lângă noi atâtea ONG-uri”. Un reprezentant al acestora,  Cristina Catană – Bucă,  a menţionat: „Am făcut voluntariat încă din anii de gimnaziu. De acolo am învăţat multe şi sunt convinsă că prin implicarea tinerilor în luarea unor decizii pot fi foarte multe lucruri rezolvate”.

Autorităţile promit sprijin

voluntariPractic, prin cele spuse, se cere ajutorul celor care au prerogative în domeniu, iar răspunsul acestora nu s-a lăsat aşteptat . „Am fost ca voi implicat în voluntariat. Dar, vreau să vă spun că autorităţile ascultă tinerii, însă şi aceştia trebuie să vină în întâmpinare. Pentru voi, este important să nu mai staţi în faţa calculatoarelor, ci să veniţi cu păreri concrete, cu simţ de răspundere, nu principale. Este cel mai important să spuneţi lucrurilor pe nume, aşa cum le vedeţi şi le doriţi”,  s-a adresat auditoriului  Ionuţ Dumitrache, director al Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova.

La rândul său, prof. Valeria Ghivercea, coordonator al Consiliului Judeţean al Elevilor Dolj, a declarat: „Toţi împărtăşiţi idei către colegii voştri. Trebuie să acţionaţi la nivel mental şi transmiteţi un mesaj. Stă în puterea voastră să participaţi la schimbare”. Nu în ultimul rând, Cosmin Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a precizat: „Vom susţine tot timpul iniţiativele tinerilor şi ne vom implica în susţinerea lor. După cum ştiţi, participăm de ani de zile la premierea celor mai merituoşi dintre ei. În ceea ce priveşte seminarul de astăzi, le vom pune la dispoziţie săli şi, instituţional, vom căuta căi de rezolvare”.