Dolj: ISU Dolj a constatat îmbunătăţiri după exerciţiul de alarmare din “Miercurea Sirenelor”

0
451

sireneÎn data de 06.09.2017 (prima zi de miercuri a lunii septembrie), în intervalul orar 1000-1100, s-a desfăşurat cel de-al doilea exerciţiu naţional de alarmare a populaţiei, intitulat Miercurea Sirenelor. Scenariul exerciţiului a vizat înştiinţarea autorităţilor administraţiei publice locale despre probabilitatea producerii sau producerea unei situaţii de urgenţă în zona de competenţă şi verificarea funcţionării sistemului de alarmare publică prin acţionarea tuturor sirenelor electrice şi electronice, la introducerea semnalului “Alarmă la dezastre”.

Mai exact, ca urmare a precipitaţiilor abundente cu caracter torenţial, s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, determinând astfel inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe majoritatea râurilor din judeţ. Probabilitatea de depăşire a cotelor de apărare-Faza III, cod roşu, a fost foarte mare. S-a decis alarmarea populaţiei ca urmare a probabilităţii foarte mari de producere a unei situaţii de urgenţă în zona de competenţă.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, la nivelul judeţului Dolj, alarmarea s-a executat astfel:

  • Număr de localităţi verificate de personal ISUJ Dolj pe timpul exerciţiului:16
  • Număr de sirene verificate de personal ISUJ Dolj pe timpul exerciţiului:16, din care: 16 funcţionale,  0 nefuncţionale.
  • Număr de persoane care au acţionat sirenele de alarmare publică în comandă locală: Municipii-14; Oraşe-8;   Comune-104.
  • Timpul mediu de răspuns pentru acţionarea sirenelor de alarmare:
  • la acţionare centralizată(din dispeceratul ISU Dolj): 2 minute;
  • la acţionare locală (de la cofretul sirenei): 9 minute.

Localităţi alarmate din dispeceratul ISUJ Dolj:Calafat, Băileşti, Bechet, Dăbuleni, Ciupercenii Noi, Poiana Mare, Desa, Piscu Vechi, Ghidici, Rast, Negoi, Catane, Bistreţ, Cârna, Măceşu de Jos, Gighera, Ostroveni, Călăraşi.

Concluzii: Comparativ cu primul antrenament desfăşurat (în luna august), s-a constatat o îmbunătăţire în ceea ce priveşte timpul de răspuns pentru acţionarea sirenelor de alarmare, personalul de specialitate destinat acţionării mijloacelor de alarmare de la localităţile din judeţ fiind în măsură a executa într-un timp mai scurt alarmarea populaţiei.