Asfaltările pe noul acord-cadru încep din Bariera Vâlcii

0
267

Primele din cele 87 de stăzi pe care municipalitatea craioveană și-a propus să le modernizeze în următorii patru ani vor intra în șantier în scurt timp. Licitația pentru constructor a fost adjudecată, dar autoritățile spun că mai este nevoie și de finalizarea proiectelor tehnice pentru fiecare stradă care intră în lucru, serviciile de proiectare fiind licitate la pachet. 

Noul acord-cadru pentru reabilitare și modernizarea străzilor și aleilor din Craiova (PT+execuție) a fost scos la licitație de Primăria Craiova încă din vara anului trecut. Cu o valoare de aproape 65 milioane de lei, echivalentul a 15 milioane de euro, contractul a fost adjudecat abia luna trecută, fiind atribuit firmelor Erpia SA și Construcții Erbașu SA, cel de-al treilea ofertant – Delta ACM – fiind exclusă din competiție. Autoritățile au împărțit lucrările în trei loturi, care au fost și licitate ca atare. Astfel, străzile care se găsesc în zona de nord a orașului (lotul I) au fost atribuite ambelor societăți, pentru suma de 29.126.775 de lei (fără TVA). Asfaltările din zona sud-est a municipiului (lotul II) au revenit firmei Construcții Erbașu SA, cu o valoare a contractului de 25.531.735 de lei (fără TVA). În fine, străzile din zona de vest (lotul III) au fost atribuite firmelor Erpia și Erbașu, pentru suma de 8.632.411 lei, fără TVA.

Strada „Carpenului”, prima pe listă

Cu toate că se cunosc constructorii care vor lucra la asfaltări în următorii patru ani, șantierele nu pot fi deschise chiar imediat, ci după ce se vor face și proiectele tehnice ale străzilor, serviciile de proiectare fiind licitatate la pachet cu execuția lucrărilor. ”Fiecare lucrare va începe cu perioada de proiectare, pentru că executantul face și proiectarea, așa a fost licitația“, a menționat edilul Mihail Genoiu, la ultima ședință a CLM Craiova. Potrivit acestuia, primele străzi care vor intra în proces de modernizare vor fi „Carpenului”, „Ogorului” și „Rășinari”: „Se va da ordinul de începere a lucrărilor la primele străzi, Carpenului, unde licitația a fost câștigată de firma Erpia, iar execuția va însemna nu doar asfaltare, ci și casetarea canalului. Sperăm ca lucrările să înceapă anul acesta. Și tot acolo mai sunt două artere mai mici, Ogorului și Rășinari, care vor intra și ele la asfaltare”. În acest pachet mai este adjudecată și strada „Fermierului” din cartierul Brestei, pentru care autoritățile au recunoscut că primesc în permanență reclamații, mai ales când plouă.

Se asfaltează și zona din spatele stadionului

Străzile din lotul II, care înseamnă zona centrală a orașului, Ciupercă – stadion, vor intra în șantier ultima dată. Deși se află foarte aproape de centrul Craiovei, la numai câteva minute de mers din zona istorică a orașului, străzile din spatele stadionului sunt amenajate direct pe pământ, fără să fie vreodată asfaltate, prin urmare lucrările de acolo necesită mai multă pregătire și investiție mai mare. Autoritățile le-au lăsat, însă, firmelor de construcții posibilitatea de a subcontracta unele lucrări, dar nu mai mult de 18% din contract. O altă condiție care a fost impusă constructorilor spune că reabilitarea și modernizarea străzilor și aleilor se va realiza „în amplasamentul existent, fără a se părăsi ampriza existentă a străzilor. Elementele geometrice atât în plan, cât și în profil longitudinal și transversal vor fi adaptate la amplasamentul existent, astfel încât proprietățile riveranilor să nu fie afectate, iar instalațiile electrice din zonă să nu fie necesar a fi mutate“, după cum se precizează în anunțul de atribuire a lucrărilor de asfaltare.