Plumb: Vrem ca îngrijirea bătrânilor să se facă la domiciliu, cu plata rudelor care se ocupă de ei

0
110


Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată ieri de Pro TV, că „viziunea” sa despre îngrijirea bătrânilor este ca aceasta să se facă, în proporţie majoritară, la domiciliu, şi nu în centre, iar rudele care au grijă de vârstnici să fie plătite pentru asta.

Potrivit ministrului, acest lucru ar însemna externalizarea serviciilor de îngrijire a bătrânilor, respectiv „implicarea mai activă a ceea ce înseamnă societate civilă”. „Vorbim despre linii de îngrijire a persoanelor vârstnice, care ar trebui să se axeze mai mult pe îngrijire la domiciliu. Viziunea mea este să mergem mai mult pe îngrijire la domiciliu. Sunt o serie de programe, pe care le-am găsit prin fonduri europene, de sprijinire a tuturor întreprinzătorilor, ca să putem să finanţăm aceşti angajatori”, a spus Rovana Plumb.

În acelaşi context, ministrul Muncii a spus că persoanele care îngrijesc rude vârstnice trebuie să primească sprijin financiar, la fel cum se întâmplă în cazul celor care iau în îngrijire copii. Totodată, Rovana Plumb a declarat, în aceeaşi emisiune, că ia în calcul instalarea de camere de supraveghere în centrele de plasament pentru copii şi în cele pentru bătrâni, pentru a preveni abuzurile la care ar putea fi supuşi aceştia.

Subiectul camerelor de supraveghere în centre a fost atins în contextul cazului fostei directoare a unui centru de plasament din Galaţi, care şi-a înregistrat angajatele în timp ce acestea certau şi ameninţau copiii. „Poate fi luat în calcul (proiectul de instalare a camerelor video – n.r.), însă nu aş vrea să mă pronunţ în momentul de faţă şi să spun categoric da, pentru că trebuie să mă uit la cheltuielile bugetare. Prin Programul Operaţional Capital Uman, eu cred că pe componenta incluziunii sociale şi a reducerii sărăciei, unde avem alocaţi 20%, conform regulilor europene, se poate face un astfel de program. Costul lui sper să nu fie foarte mare, dată fiind viziunea noastră de a merge cât mai mult spre îngrijirea la domiciliu”, a declarat ministrul Muncii.