Doi angajaţi ai Tribunalului Dolj şi un şef Serviciu din Primăria Podari, la puşcărie pentru infracţiuni de corupţie

0
315

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au pronunţat, ieri, sentinţa definitivă în dosarul celor doi angajaţi ai Tribunalului Dolj, trimişi în judecată de DNA Craiova, împreună cu şeful Serviciului Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei comunei Podari, pentru infracţiuni de corupţie. La Tribunalul Dolj, cei trei, care şi-au recunoscut faptele, au primit între 2 ani şi 4 luni şi 3 ani de închisoare cu suspendare, însă instanţa de apel le-a redus pedepsele – între 1 an şi 1 an şi 10 luni închisoare –, dar a dispus ca inculpaţii să le execute, astfel că vor ajunge în spatele gratiilor. Anchetatorii i-au acuzat pe cei doi angajaţi ai Tribunalului Dolj că i-au oferit bărbatului din Podari informaţii la care acesta nu ar fi trebuit să aibă acces.

Reamintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova anunţau, la începutul lunii noiembrie 2016, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Costinel Băbălău, la data faptei şef Serviciu Taxe şi Impozite în cadrul Primăriei comunei Podari, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; Radian Mitru, la data faptei referent în cadrul Tribunalului Dolj, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi favorizarea făptuitorului, şi Mihaela Ionescu, la data faptei informatician în cadrul Tribunalului Dolj, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Au furnizat informaţii care nu erau publice

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii DNA au reţinut că: „La data de 29 ianuarie 2015, în contextul desfăşurării cercetărilor de către procurorii anticorupţie în dosarul nr. 168/P/2013 (prin care la data de 16 decembrie 2015 au fost trimise în judecată mai multe persoane din conducerea primăriei Podari), inculpatul Băbălău Costinel i-a solicitat inculpatului Mitru Radian, angajat în calitate de referent în cadrul Tribunalului Dolj, date ce nu erau destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, lucru pe care acesta din urmă l-a şi făcut. Deoarece inculpatul Mitru Radian nu avea acces la interfaţa nepublică a programului ECRIS, acesta a apelat la inculpata Ionescu Mihaela, informatician la instanţa menţionată, care i-a pus la dispoziţie informaţiile respective, nedestinate publicităţii. Prin acest demers, inculpatul Băbălău Costinel a urmărit să-şi asigure o apărare mai eficientă, prin obstrucţionarea şi îngreunarea anchetei ce se desfăşura în cauza respectivă în care se efectuau cercetări ce îl vizau atât pe el, cât şi pe alţi funcţionari din cadrul Primăriei comunei Podari, judeţul Dolj”.

Dosarul a fost analizat în camera preliminară a Tribunalului Dolj, instanţă care a dispus începerea procesului în decembrie 2016, iar pe 21 septembrie 2017, a fost pronunţată sentinţa. Inculpaţii şi-au recunoscut faptele şi au cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, toţi trei primind pedepse cu suspendare. Judecătorii craioveni l-au condamnat pe Costinel Băbălău la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, Radian Mitru a primit 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare, iar Mihaela Ionescu a primit 3 ani închisoare cu suspendare şi câte 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Nemulţumiţi de sentinţă, atât inculpaţii, cât şi procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, au făcut apel, soluţionat ieri de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a admis atât apelurile inculpaţilor, cât şi pe cel al procurorilor, astfel că, cei trei s-au ales cu pedepsele reduse, dar a decis ca aceştia să le execute. Costinel Băbălău a primit 1 an de închisoare, Radian Mitru – 1 an şi 10 luni închisoare, iar Mihaela Ionescu – 1 an şi 6 luni închisoare. „Înlătură dispoziţiile de suspendare sub supraveghere a executării pedepselor principale din sentinţa apelată şi dispune executarea pedepselor în regim de detenţie. Înlătură aplicarea pedepselor complementare şi accesorii din sentinţa penală apelată. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi data de 06.03.2018”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.