Criza de imunoglobulină continuă / A fost declanşat Mecanismul European de protecţie civilă

0
703

Spitalele din toată ţara se confruntă încă din toamna anului trecut cu o criză fără precedent de imunoglobulină. Discontinuităţile apărute în aprovizionarea cu această substanţă au fost cauzate de retragerea de pe piaţă a unor producători care asigurau peste 80% din necesarul de produse. În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii a hotărât să declanşeze Mecanismul de protecţie civilă solicitând ajutorul ţărilor UE şi NATO. În acest moment, potrivit autorităţilor sanitare, în ţară nu se mai găseşte nicio doză de imunoglobulină.

Având în vedere discontinuităţile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătăţii a luat decizia pentru  declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă. Decizia a fost aprobată de premierul României, Viorica Dăncilă.

Declanşarea acestui mecanism  se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană  pentru tratamentul pacienţilor români.

Ministerul Sănătăţii a informat Punctul Local Naţional al Mecanismului European de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă despre această decizie şi despre necesitatea ca această instituţie să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităţilor de imunoglobulină disponibile în alte state europene.

Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei  vor fi realizate de Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.

O problemă fără soluţii

Discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de  retragerea de pe piaţă  a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar. În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piaţa din România, cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli auto-imune şi boli neurologice.

„Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, aşa că am decis să declanşăm Mecanismul European de protecţie civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situaţii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Pacienţii cu afecţiunii autoimune, cei mai afectaţi de criză

SONY DSC

Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi şi îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală. Defectul genetic ce determină deficienţa de imunoglobulină A nu este încă exact cunoscut. Există o prevalenţă uşor crescută în rândul bărbaţilor, precum şi în interiorul anumitor familii (20-25% dintre cazuri), sugerând un mod de transmitere autozomal dominant (risc de transmitere de 50% dacă un părinte are boala, 75% risc dacă suferă ambii părinţi), dar cu exprimare variabilă.

Chiar dacă există cazuri la persoane perfect sănătoase, deficitul de imunoglobulină A se asociază de obicei cu o stare de sănătate în general precară, caracterizată de apariţia mai frecventă a infecţiilor localizate la nivelul tractului respirator, gastrointestinal sau urogenital.

Pacienţii simptomatici au un istoric de infecţii recurente: otite medii, sinuzite, bronşite, pneumonii, infecţii digestive, reacţii alergice severe (anafilaxie severă) după administrarea de imunoglobuline sau transfuzii de sânge, precum şi falimentul creşterii în cazul copiilor.

O femeie în vârstă de 69 de ani a murit, pe 2 decembrie anul trecut, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină. Reprezentanţii spitalului au susţinut la vremea respectivă că au trimis comanda de imunoglobulină în 20 octombrie 2017, însă nu au primit nimic.