Dozele de imunoglobulină au ajuns cu două săptămâni întârziere

0
518

Dozele de imunoglobulină ar fi trebuit să ajungă în spitale încă de acum două săptămâni, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Abia în urmă cu două zile Compania Naţională „Unifarm” a informat  Ministerul Sănătăţii că medicamentele au intrat în ţară şi urmează să fie distribuite o mie de doze de IGVena. De asemenea, în următoarele zile, C.N. „Unifarm” a anunţat că va primi alte 600 de flacoane de Intratec. Ambele sunt utilizate pentru tratamentul imunodeficienţelor primare. De asemenea, pentru tratamentul imunodeficienţelor secundare, până la finalul acestei săptămâni vor mai fi achiziţionate 2.200 de flacoane de pentaglobină.

Discontinuităţile apărute anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină, cauzate de retragerea de pe piaţă a unor producători care asigurau peste 80% din necesarul de produse, au determinat retragerea din Lista C2 a medicamentelor cu probleme în aprovizionare.

În urma aprobării Ordonanţei de urgenţă de suspendare temporară a obligaţiei de plată a taxei clawback pentru deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în luna decembrie 2017, imunoglobulinele au fost reintroduse în lista C2, fiind astfel decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS).

Structură de urgenţă la nivel naţional

Până la remedierea totală a aprovizionării cu imunoglobuline, începând din luna decembrie 2017, medicii din toate unităţile sanitare din ţară au la dispoziţie o linie telefonică special înfiinţată la Ministerul Sănătăţii. Prin intermediul acesteia, medicii pot anunţa apariţia cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare să fie direcţionate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.

După ce o pacientă a murit la începutul lunii decembrie 2017, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a înfiinţat o structură de urgenţă care are rolul de a direcţiona stocurile identificate de imunoglobulină în unităţile sanitare din ţară către cazurile urgente de imunodeficienţă primară care necesită tratament imediat. Această structură va gestiona şi cantităţile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienţei primare, care vor fi puse pe piaţă de furnizor până la sfârşitul anului.

Ministerul Sănătăţii intenţionează să realizeze un stoc de imunoglobulină care sa acopere  necesarul la nivel naţional pentru o perioadă de şase luni.

Imunoglobulina, o substanţă obţinută din plasma sanguină umană, lipseşte de câteva luni. Această plasmă, în urma prelucrării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Pacienţii cu afecţiunii autoimune, cei mai afectaţi de criză

Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi şi îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală. Defectul genetic ce determină deficienţa de imunoglobulină A nu este încă exact cunoscut. Există o prevalenţă uşor crescută în rândul bărbaţilor, precum şi în interiorul anumitor familii (20-25% dintre cazuri), sugerând un mod de transmitere autozomal dominant (risc de transmitere de 50% dacă un părinte are boala, 75% risc dacă suferă ambii părinţi), dar cu exprimare variabilă.

Chiar dacă există cazuri la persoane perfect sănătoase, deficitul de imunoglobulină A se asociază de obicei cu o stare de sănătate în general precară, caracterizată de apariţia mai frecventă a infecţiilor localizate la nivelul tractului respirator, gastrointestinal sau urogenital.

Pacienţii simptomatici au un istoric de infecţii recurente: otite medii, sinuzite, bronşite, pneumonii, infecţii digestive, reacţii alergice severe (anafilaxie severă) după administrarea de imunoglobuline sau transfuzii de sânge, precum şi falimentul creşterii în cazul copiilor.

O femeie în vârstă de 69 de ani a murit, pe 2 decembrie anul trecut, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină. Reprezentanţii spitalului au susţinut la vremea respectivă că au trimis comanda de imunoglobulină în 20 octombrie 2017, însă nu au primit nimic.