Întâlnire pentru o dezvoltare durabilă, la Craiova

0
387

Ieri, la Craiova, a avut loc cea de-a IV-a dezbatere naţională privind Planul de Dezvoltare Durabilă pentru România, aşa cum este el conceput, până în 2030, ţinând cont de cele convenite şi semnate în 2015 cu Organizaţia Naţiunilor Unite. Prezentarea Strategiei României pentru viitor a fost făcută cunoscută de Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României. Seminarul a avut ca temă „Împreună pentru o dezvoltare durabilă”, la lucrări participând prefecţi, preşedinţi de Consilii Judeţene, oameni de afaceri, reprezentanţi ai ONG-urilor ș.a., cu toţii din regiunea Oltenia. Conform celor prezentate, sunt planuri mari, foarte frumoase, dar se aşteaptă şi punerea lor în practică.

Sesiunea „Împreună pentru o dezvoltare durabilă” a debutat cu o conferinţă de presă, în timpul căreia Laszlo Borbely, actual consilier de stat şi fost ministru, a prezentat Strategia pentru viitor a României, aşa cum este ea percepută şi, mai mult, semnată cu organizaţiile internaţionale. Cel care a deschis sesiunea a fost Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: „Este o onoare pentru noi să-l avem alături pe domnul ministru, cel care, în anii 2005-2006, ai inundaţiilor, ne-a fost aproape. Astăzi putem vorbi de o mare întâlnire, la Craiova, unde sunt prezenţi prefecţii, preşedinţii de Consilii Judeţene, oameni de afaceri, care vor încerca să pună la punct strategia naţională pentru viitor”.

Acesta nu s-a lăsat aşteptat şi a punctat: „Îmi place mereu să vin la Craiova şi nu uit acei ani, foarte dramatici, aşa cum spunea şi domnul Prioteasa, când a fost nevoie de foarte multe eforturi pentru a intra în normalitate, după calamităţile naturale. Dar, revenind la întâlnirea de astăzi, vorbim de o strategie durabilă, până în 2030, aşa cum este ea stipulată în angajamentele luate de România, prin tratatele semnate. La Guvern, s-a înfiinţat un Departament al Dezvoltării Durabile, prin care se va cuantifica tot ce poate face o societate pentru generaţiile viitoare. Sunt 17 obiective primordiale, fiecare cu mai multe capitole, dar, în principal, sunt două: educaţia şi sănătatea. Bineînţeles, acestea nu pot exista fără o infrastructură bine pusă la punct. Aceasta din urmă aduce şi foarte multe beneficii şi mă gândesc şi la turism . Suntem , dacă nu mă înşel, singura ţară din Europa cu cinci eco-sisteme. O treime din apele termale ale Europei sunt aici, de aceea vrem să aducem, prin programele dezvoltate, cât mai mulţi oameni din lume la noi. De asemenea, ne dorim să-i readucem pe români în ţară, fiindcă, în ultimii zece ani, dacă nu şi mai mult, avem cea mai mare rată a emigraţiei, după Siria, dar acolo ştim cu toţii că sunt alte probleme. Planul este foarte amplu, iar, prin desfăşurarea lui, sperăm să organizăm şi o structură informaţională la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale şi la cel al instituţiilor deconcentrate. Nu avem până în acest moment, în nomenclatorul meseriilor, pe cea de expert în dezvoltarea durabilă, însă acest lucru se poate obţine”.

Discuţiile au avut loc în cadru amplu, cu reprezentanţi ai judeţelor Olteniei, ai ONG-urilor, iar amfitrion a fost prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu: „Suntem onoraţi să găzduim această întâlnire, cu atât mai mult cu cât avem, pe lângă noi, şi pe colegii  din judeţele Olteniei. Dezvoltarea durabilă este un deziderat care nu ne lasă indiferenţi şi vom fi parte din acest proiect. Credem că vom ajunge, în foarte scurt timp, la derularea unor programe care ne vor face viaţa mai bună”.