Controale în şcolile din judeţul Dolj

0
73

Odată cu reînceperea şcolii, de ieri, medicii au pornit o serie de controale în unităţile de învăţământ pentru a verifica starea de sănătate a elevilor. Scopul triajului epidemiologic este acela de a controla elevii care vin din afara comunităţii şi pot aduce cu ei diverse afecţiuni, unele cu potenţial infecto-contagios. Controlul se face, în fiecare clasă, de medicul şcolar sau, după caz, de medicul de familie şi cadrele didactice. Fiecare copil este întrebat dacă a avut probleme de sănătate. Cei care sunt identificaţi cu afecţiuni contagioase sunt scoşi în afara comunităţii şcolare până se vindecă. În tot acest timp primesc, dacă este cazul, tratament.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, aceste controale se vor desfăşura pe parcursul a două săptămâni. Autorităţile sanitare pornesc de la ideea că este necesară o supraveghere pe o perioadă cât mai îndelungată a întregii comunităţi şcolare. În mediul urban sarcina le revine medicilor şcolari în timp ce în comunităţile din mediul rural responsabilitatea monitorizării elevilor aparţine medicilor de familie.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, medicii doljeni au descoperit numeroase cazuri de pediculoză şi scabie odată cu reînceperea cursurilor după vacanţa de iarnă. Aproape 300 de elevi din unităţile de învăţământ doljene s-au întors la şcoală, atunci, cu râie şi păduchi. Nu au lipsit însă nici situaţiile în care medicii au diagnosticat afecţiuni mai grave aşa cum ar fi angina, care poate provoca boli la nivelul plămânilor sau varicela.