Ajutorul de deces a fost majorat

0
211

Ajutorul de deces a fost majorat cu 75 de lei, în cazul asiguratului sau pensionarului, comparativ cu valoarea de anul trecut, odată cu intrarea în vigoare a bugetului de asigurări sociale pentru anul 2014. Legea nr. 340/2013 a bugetului asigurărilor sociale de stat a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 776 din 12 decembrie.

Actul normativ majorează cu 75 de lei câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. În timp ce în 2013 acest câștig salarial era de 2.223 de lei, în 2014 el ar crește pana la 2.298 lei, scrie avocatnet.ro. În aceste condiții, și cuantumul ajutorului de deces se va majora tot până la 2.298 lei, în cazul asiguratului sau pensionarului. În schimb, în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces va fi în 2014 de 1.149 lei , față de 1112 de lei, cât este în acest an.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, ajutorul de deces se acordă, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurări sociale și se află în întreținerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz: soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul în condițiile dreptului comun sau în lipsa acestora, orice altă persoană care dovedește cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.