Se fură pe rupte pădurea, la Amărăştii de Sus

1
1539

Zeci de hectare de pădure, aflate pe raza localităţii Amărăştii de Sus, au fost măcelărite de hoţii de lemne, numai în ultimele zile. Proprietarii suprafeţelor împădurite, cetăţeni din Amărăştii de Sus, Amărăştii de Jos şi Dobroteşti spun că furturile au început încă din luna octombrie 2011, însă în ultima săptămână, de la o zi la alta, dispar cât ai clipi parcele întregi de pădure. Hoţii nu se mai mulţumesc să taie doar mascaţi de întuneric, ci şi în plină zi, fără prea multe probleme. Primăria, Poliţia şi reprezentanţii ocoalelor silvice din zonă dau din umeri şi spun că prea multe nu pot face, fiindcă pădurea – ce a mai rămas din ea – este prorietatea privată a cetăţenilor, iar în lipsa pazei permanente fenomenul nu poate fi eradicat. Între timp, la porţile oamenilor, bat vânzătorii de material lemnos, nimeni alţii decât hoţii neprinşi.

Se fură pe rupte pădurea, la Amărăştii de Sus. Din cele aproximativ 140 de hectare împădurite cu salcâm şi plop, au mai rămas în picioare doar câteva pâlcuri de copaci. Nu se ştie pentru cât timp, fiindcă hoţii nu stau degeaba. Ieri, în plină zi, am dat nas în nas cu unii dintre ei. Noi voiam să fotografiem pădurea, ei tăiau ce-a mai rămas din ea. La doar câteva secunde după ce ne-au observat prezenţa, au urcat într-un tractor în spatele căruia era remorcată o căruţă şi s-au făcut nevăzuţi.

Autorităţile locale pun batista pe ţambal

Cazul a fost “clasat” înainte să fie cercetat, fiindcă şeful de post din Amărăştii de Sus a refuzat politicos să stea de vorbă cu noi. S-a scuzat că are multe treburi de rezolvat, dar că pe parcursul zilei, dacă superiorul său, şeful Secţiei Rurale de Poliţie nr. 12 Daneţi, cms. Aurel Prună, îi va permite, poate va reuşi să ajungă în localitate pentru a sta de vorbă cu noi. Nu a ajuns. Ba chiar a fost de negăsit, deşi în timpul convorbirii noastre telefonice ne-a precizat că se află la postul de poliţie din localitatea vecină, Amărăştii de Jos, unde am ajuns şi noi în doar câteva minute. Agentul de poliţie de aici ne-a precizat însă că şeful de post Florin Dogaru a trecut de dimineaţă pentru a lua câteva documente… În încercarea noastră de a afla ce măsuri s-au luat pentru stoparea furturilor, am eşuat. Mai mult, nici măcar înregistrarea video prezentată de colegii de la Televiziunea Română – Studioul Teritorial Craiova în care se vedea perfect faţa uneia dintre persoanele aflate în pădure la tăiat de lemne nu a însemnat mare lucru. La insistenţele noastre, agentul s-a uitat pe filmare şi ne-a precizat: “Da, deci trebuie depusă ca dovadă. Eu nu-l cunosc pe cel din imagine, nu cred că e din Amărăşti”…

Hoţii, negustori cinstiţi!

În urma numeroaselor sesizări adresate de cetăţeni autorităţilor locale, în luna decembrie 2011, proprietarii păgubiţi s-au adunat la primăriei şi au încercat să găsească o soluţie pentru a-şi proteja pădurile. <<A venit domnul comisar Aurel Prună de la Daneţi, a mai fost şeful de post de la Amărăşti, Florin Dogaru, cu doi agenţi de poliţie, doi inspectori de la Ocolul Silvic Bechet, primarul, viceprimarul şi proprietarii de păduri, în jur de vreo 35 de persoane. Primarul şi cu domnul comisar Prună au spus aşa: “nu mai intră nimeni în pădure. Celor care mai intră în pădure li se face dosar penal, fie proprietari, fie nu, pentru că, după Legea nr. 46, sunteţi pasibili de pedeapsă cu amendă”. Dar cei care nu au titluri de proprietate cum cară şi vând lemn pe uliţă? Domnul primar a spus că o să ia măsuri, că o să-i amendeze. Dar ce amendă să le dea, că nu au bani să plătească, că cei care fură sunt romi care primesc ajutor social, cel puţin aşa se aude, acum nu pot nominaliza fără dovezi. Cel mai dureros este că îţi vine (n.r. hoţul) la poartă şi te întreabă dacă nu ai nevoie de lemne. Şi-i spui că ai şi întrebi cât costă, când ţi le aduce. Îţi spune că vine cu ele în câteva zile, şi tu te trezeşti între timp că ţi-au tăiat hoţii pădurea>>, spune Ion Dăbuleanu, unul dintre proprietarii păgubiţi.

Nu se vrea sau nu se poate?

Contactat telefonic, plecat fiind la Craiova – după spusele domniei sale, iar după cele ale angajaţilor Primăriei – la pădure, primarul din Amărăştii de Sus, Dumitru Diaconu, ne-a precizat că are cunoştinţă de fenomenul tăierilor ilegale, dar nu poate face nimic întrucât Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Vâlcea, Direcţia Silvică şi ocoalele silvice nu au făcut altceva decât să le pună piedici în încercarea de a proteja pădurea: “Noi am demarat un proces de înfiinţare a unei asociaţii de proprietari, oamenii şi-au adus documentele necesare şi trebuiau încheiate contracte cu ocoalele silvice, care aveau să păzească terenurile. Au venit de la Dăbuleni şi le-au propus oamenilor să se înscrie la ei, pentru că nu aveau suprafaţă suficientă ca să-şi formeze ocol silvic. Au venit şi au luat un număr de procese-verbale de predare-primire ca să-şi facă suprafaţa, după care s-au făcut nevăzuţi. Atunci ne-am hotărât să angajăm doi paznici pe banii primăriei, dar au venit cei de la ITRSV Vâlcea şi Direcţia Silvică Dolj şi ne-au spus că nu se poate, pentru că nu sunt paznicii instruiţi, nu sunt avizaţi în acest sens şi suntem pasibili de amendă. În urmă cu două săptămâni am luat legătura şi cu Ocolul Silvic Mârşani şi sperăm să reuşim să ajungem la o înţelegere cu ei, oamenii să se asocieze şi să dea pădurea în grija Mârşaniului. Asta este singura soluţie viabilă. Şi Poliţia a făcut tot ce s-a putut, dar nu poate sta numai în pădure. Sunt zeci de amenzi date şi sunt întocmite dosare penale, dar hoţii nu se opresc”.

Dacă lucrurile nu se vor aşeza repede, sunt şanse foarte mari ca în scurt timp şi cele câteva pâlcuri de copaci rămase să fie doborâte. Iarna e lungă, iar frigul trebuie înfruntat cumva. Hoţii se descurcă cum pot, proprietarii nu se mai descurcă deloc. Este frustrant şi trist în acelaşi timp. Pădurea dispare.


 

“Am un hectar de pădure şi trei sferturi din el este distrus. Defrişerile au început cam din vară, dar în ultima lună a fost dezastru. Am venit în urmă cu două zile şi era puţin tăiat din ea. Când am venit alaltăieri, pe la două şi ceva, era tăiat mai mult de jumătate. Eu nu am voie să tai proprietatea mea, că sunt amendat, hoţii pot să o taie. Am fost la primărie, şi azi de dimineaţă fusei, şi zice domnul primar că nu poate să dea ordin să pot să-mi tai eu pădurea. Am şi plătit să ne păzească şi când paznicii plecau, hoţii porneau drujbele”, spune mâhnit Ştefan Diaconu, unul dintre zecile de proprietari păgubiţi.


 

“Ieri de dimineaţă (n.r. joi) când am venit, am găsit coceni în pădure, probabil le-au dat de mâncare animalelor, cât au tăiat ei cu drujbele, că au unelte, au atelaje. Eu am numărat vreo 60 de cioturi şi n-am mai putut să mai număr. Pădurea este moştenirea lăsată de părinţii noştri. După revoluţie s-a tăiat peste tot, şi mai era doar o poieniţă. Eu şi cu copiii am venit şi am plantat, am adus apă, i-am udat cu bidoanele, i-am prăşit toamna, după care au băgat animalele în pădure şi nu a mai rămas nimic. Ne-am descurajat de tot atunci. În timp, din buturugi au dat lăstarii şi a crescut pădurea la loc. Şi pe asta au furat-o acum. Nu ştim cine fură, ştim doar că se duc şi vând lemnul. Majoritatea celor care au pădure aici au fost furaţi. De exemplu, cei care sunt din Amărăştii de Jos nu mai au nimic, le-au tăiat hoţii tot. Ieri am fost noi aici să vedem şi azi-noapte au tăiat iar”, spune şi Maria Diaconu.

 

1 COMENTARIU

  1. Am si eu fotografii de acolo, iar ca o noutate din nou s-a dat drumul la asa-zisa taiere, si eu sunt in aceeasi situatie, nu mi-am luat nici macar o ramura din padure. Incepand de ieri au taiat pe capete……………….

Comments are closed.