Bătrâneţea, uneori o povară, poate fi îndulcită

0
465

În pragul sărbătorilor, când atenţia este îndreptată spre cei dragi, spre copiii şi părinţii noştri, omitem câteodată să privim spre cei rămaşi singuri pe lume. Spre acele suflete cărora destinul le-a jucat o festă şi ale căror lacrimi nu sunt suficiente să stingă focul deznădejdii şi al inutilităţii. Centrul pentru Persoane Vârstnice din Craiova are în îngrijire şi aceste cazuri, fiecare cu o istorie unică, ce cu greu poate fi transmisă în cuvinte.

azilHipermarketurile şi pieţele craiovene sunt aglomerate, în aceste zile, mai ales că, în noaptea precedentă, primele cadouri au ajuns la toţi cei dragi. Un sezon al bucuriei, al înţelegerii şi al dorinţei fireşti de a fi alături de toţi cei apropiaţi. Familia şi colectivul de la locul de muncă sunt nucleele în cadrul cărora mulţi dintre noi se simt cu adevărat împliniţi. De la această regulă mai sunt şi excepţii. Una dintre ele este dată de categoria persoanelor singure. Şi nu doar singure, ci şi vârstnice şi adeseori bolnave. Vorbim, aici, de oamenii care nu au în prezent nici familie, nici rude, nici prieteni din relaţiile petrecute anterior.

Destine neînţelese de mulţi dintre noi

Centrul pentru Persoane Vârstnice din Craiova este instituţia care are în grijă, în aceste zile, 306 persoane. Cu o capacitate totală de 320 de locuri, Centrul se mai pregăteşte pentru a primi şi acele cazuri sociale ce se manifestă cu preponderenţă în anotimpul rece. Astfel că zece paturi sunt gata pentru a-i adăposti pe oamenii străzii.

  azil 3Până în anul 2005, acest Centru avea spre îngrijire peste 500 de suflete. Ulterior, prin reorganizare, a rămas la cele 320 de locuri. Este unul dintre cele mai mari din ţară. Aici întâlnim partea cea mai puţin plăcută a vieţii: bătrâneţea. Timpul este, poate, unul dintre cei mai mari duşmani ai omului. Dar tot el aduce cu sine înţelepciunea, calmul, detaşarea şi împlinirea unui parcurs de viaţă pentru fiecare din noi. Cuvintele pot descrie cu greu ceea ce simt, spre exemplu, cele 35 de persoane aflate în grija angajaţilor de la Centrul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Sunt oameni, literalmente, singuri pe lume. O singurătate sfâşietoare, obositoare şi, cel mai adesea, nedreaptă. Instituţionalizarea lor, în mod categoric, nu este o soluţie prea bună, mai ales că personalitatea lor le este tot mai ştirbită. Însă, pentru că este singura măsură ce o cunoaşte societatea noastră, lucrurile sunt salutare. Bine îngrijiţi, hrăniţi, asistaţi psihologic şi medical, cei 35 sunt o parte din cenuşiul nostru cotidian, pe care o integrăm şi încercăm să-o ajutăm să depăşească mai uşor poverile singurătăţii şi bătrâneţii. Internarea tuturor celor care solicită ajutorul se face pe perioadă nedeterminată. Dar, în funcţie de recuperarea medicală şi de suportul familiei, unii dintre vârstnicii de aici se pot reîntoarce în familia lărgită. Nu este şi cazul celor singuri pe lume. Locul lor este aici, până ce drumul vieţii se va opri. Fiecare caz în parte are o istorie proprie. Dacă în urmă cu puţin timp, numărul celor fără aparţinători şi fără locuinţă urcase la 38, acum trei dintre ei sunt beneficiarii drepturilor cuvenite pensionarilor. Prin grija angajaţilor de la Centru, aceştia au primit prima lor pensie. Dovadă că, în trecutul lor, au fost oameni oneşti, şi-au văzut de cele fireşti vieţii, au muncit, care pe unde a avut o slujbă.

Colaborare între instituţii

vali giurcaDacă pentru a le veni în ajutor prin recuperarea stării de sănătate, adesea, grav afectată de boli dintre cele mai groaznice, este din ce în ce mai greu de realizat; să te ocupi ca ei să-şi primească nişte drepturi financiare legale, este cu putinţă. O fac, periodic, angajaţii de la Centru. Iniţial, pentru că unii dintre cei îngrijiţi aici nu au nici măcar carte de identitate, se începe colaborarea cu cei de la Evidenţa Populaţiei. Apoi se duce o corespondenţă, nu de puţine ori stufoasă, cu angajatorii pe la porţile cărora bătrânii de acum intraseră înainte vremuri ca muncitori şi nici nu visau vreodată să mai poată primi un act oficial care să le ateste vechimea în muncă. Intră în acţiune, ulterior, Casa Judeţeană de Pensii Dolj, care se ocupă de finalizarea dosarelor. „Este una dintre cele mai mari satisfacţii, când îi putem ajuta să-şi dobândească pensiile. Lucrăm într-o echipă foarte unită, mai multe instituţii. Şi este de departe mulţumirea sufletească”, ne-a precizat Valentin Alexandru Giurcă, directorul Centrului pentru Persoane Vârstnice Craiova.

Colindătorii le trec pragul

azil 4Ca şi în anii precedenţi, şi acum conducerea Centrului va pregăti un program special conceput pentru ca cei îngrijiţi, aici, să nu simtă lipsa familiei. «Masa tradiţională de Crăciun şi spectacolul susţinut de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” ne vor bucura pe toţi. Aşteptăm, ca şi în anii anteriori, să ne colinde studenţii de la Litere şi de la Teologie. Prezenţa lor, prin vitalitate şi surâs specifice vârstei, va fi de bun-augur pentru sutele de persoane aflate în îngrijirea noastră. Sărbătorile de iarnă ne vor găsi împreună, pe noi, angajaţii, alături de cei ce care ne preocupăm zi de zi. Putem vorbi de o comunitate în adevăratul sens al cuvântului, mai ales că povestea vieţii fiecăruia de aici o ştim noi mai bine decât oricine şi nu putem să nu fim empatici. Le dorim, în prag de sărbători, sănătate şi puterea de a zâmbi în faţa vieţii, pentru că în jurul nostru, al tuturor, sunt multe lucruri frumoase, ce merită apreciate, indiferent de vârstă», a mai menţionat Valentin Alexandru Giurcă.

Viaţa merge mai departe

azil 2Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova este situat în municipiul Craiova, în imediata vecinătate a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Capacitatea Căminului este dimensionată echilibrat în trei secţii: secţia persoane independente, secţia persoane semidependente şi secţia persoane dependente. Clădirea căminului a cunoscut un amplu proces de modernizare, pentru a fi adusă la standarde europene. În anul 2013, cu ajutorul Primarului Municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a fost accesat un proiect european în valoare de 10.186.996,44 lei, din care 240.056 lei reprezentau contribuţia Consiliului Local Craiova. Aceşti bani au fost investiţi, în totalitate, în reabilitarea şi modernizarea clădirilor. „Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova se adresează părinţilor şi bunicilor noştri, celor cărora le datorăm ceea ce noi am devenit astăzi… Dragostea, grija, atenţia pe care ei o merită – sunt deviza  noastră! Din categoria serviciilor medicale specializate oferite aici fac parte: zilnic consult la medic de medicină generală şi geriatru care evaluează fiecare rezident; tratamente perfuzabile; terapie oxigen; pansamente; EKG, asigurarea serviciului de ambulanţă în caz de urgenţă şi/sau transportul la spital; supraveghere medicală 24/24 – fiziokinetoterapie; analize medicale cu recoltare la sediul Centrului pentru persoane vârstnice; la cerere – ortopedie, chirurgie, cardiologie, stomatologie etc.”, a mai menţionat Valentin Alexandru Giurcă.