Funcţionară de la Banca “Carpatica” şi concubinul ei, la judecată, pentru fraudarea unui cont

0
403

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au finalizat cercetările şi i-au trimis în judecată pe funcţionara sucursalei Băncii Carpatica din centrul Craiovei şi pe concubinul acesteia, acuzaţi că au “subtilizat”, anul trecut, peste 2,2 miliarde lei vechi din contul unei bătrâne despre care ştiau că este bolnavă şi nu se poate deplasa, falsificându-i acesteia semnătura. Dosarul a fost înaintat, ieri,  Tribunalului Dolj pentru soluţionare.

Povestea celor doi concubini care s-au ales cu peste două miliarde de lei vechi fără prea mare bătaie de cap v-am prezentat-o pe larg în cotidianul nostru, la mijlocul acestui an, în luna iulie, când procurorii craioveni din cadrul DIICOT i-au reţinut pe craiovenii Mirela Lungu, de 36 de ani şi pe Adrian Furnea, de 48 de ani. În urma unei sesizări din partea SIPI Dolj, procurorii au demarat verificări şi au stabilit că Mirela Lungu, funcţionară la Sucursala de pe “Calea Bucureşti” a Băncii Comerciale “Carpatica” din Craiova, împreună cu concubinul ei, Adrian Furnea, prin efectuarea unor operaţiuni bancare ilegale, au golit contul Cleopatrei Dinescu, de 73 de ani, profitând de starea de sănătate extrem de precară a bătrânei şi de faptul că aceasta nu se putea deplasa.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, pe numele Cleopatrei Dinescu, soţul ei deschisese un cont în anul 2007, la Agenţia din Craiova a Băncii Comerciale “Carpatica”, în care depusese suma de 240.000 lei, bani ce proveneau din vânzarea unui imobil pe care cei doi îl deţineau în Bucureşti. Bărbatul a murit, iar Cleopatra Dinescu s-a mutat la Craiova, unde a împuternicit-o pe nepoata sa, Elena Geantă, să aibă acces la cont. Administratorul contului era Mirela Lungu, astfel că funcţionara a ajuns să cunoască în amănunt situaţia bătrânei, a nepoatei acesteia şi a pus “gând rău” banilor. Din iunie 2008 şi până la mijlocul anului 2011, nici Elena Geantă, nici bătrâna, care este imobilizată la pat, nu au mai umblat la banii din cont.

A furat parola colegei

Astfel, după cum s-a stabilit din audierile martorilor, la începutul anului 2010, Mirela Lungu, fără ştiinţa părţii vătămate Cleopatra Dinescu, a completat un formular de solicitare a unui card bancar aferent contului cu pricina, falsificând semnătura bătrânei. Când cardul a fost gata, Mirela Lungu l-a cerut ea, susţinând că îl va duce proprietarei, care nu se poate deplasa. Colega de la compartimentul respectiv a văzut că este un cont “consistent”, a raportat şefilor interesul pe care îl manifestă Mirela Lungu, astfel că aceasta nu a mai primit cardul. N-a renunţat la intenţia ei, aşa că a urmărit mai multe colege de serviciu şi a reuşit să afle pe ascuns parola de acces în aplicaţia de gestionare a conturilor bancare ale unei colege, angajată la casieria Băncii “Carpatica”. Folosindu-se de acea parolă, la sfârşitul lunii iulie 2010, Mirela Lungu a accesat sistemul informatic al băncii şi a împuternicit un bărbat să execute operaţiuni din contul părţii vătămate Cleopatra Dinescu, anuând, în plus, împuternicirea pe numele nepoatei bătrânei. Pentru că bărbatul a refuzat să se implice în planurile de fraudare a contului, pe 5 august 2010, Mirela Lungu a folosit din nou parola de acces a colegei de la casierie, a anulat împuternicirea anterioară şi de această dată l-a împuternicit pe concubinul ei, Adrian Furnea pe contul părţii vătămate. Din documentele strânse de procurori a rezultat că, în aceeaşi zi, pe 5 august 2010, Adrian Furnea a extras de la trei sucursale ale Băncii Carpatica din Bucureşti suma totală de 175.000 lei din contul părţii vătămate Cleopatra Dinescu, fără consimţământul acesteia. Ulterior, pe 1 septembrie 2010, a mai extras de la o sucursală din Bucureşti a Băncii Carpatica, o altă sumă de bani, rezultând, în final, suma totală de 225.000 lei.

A mai găsit doar 2.000 de lei în cont

În aprilie 2011, Elena Geantă s-a prezentat la bancă pentru a ridica bani ca să-i facă bătrânei groapă, numai că s-a trezit că are doar 2.000 de lei în cont. “…Nici nu apucasem bine să discut despre problema cu care venisem, am observat o oarecare precipitare a funcţionarei care se ocupa cu problema mea şi totodată şi a altor colege care veniseră să o ajute…. nu am realizat despre ce era vorba însă am auzit frânturi de discuţii în sensul că pe cont se făcuseră operaţiuni şi nu realizau din ce filiale… Am insistat să-mi spună numele persoanei împuternicite…cu mare greutate mi-au pomenit de numele Furnea care mie îmi era total necunoscut şi chiar le-am spus că nu avea nici o legătură cu mătuşa mea…”, le-a declarat Elena Geantă procurorilor.

Aşa s-a descoperit frauda, ulterior, pe 27 iulie a.c., Adrian Furnea şi Mirela Lungu fiind reţinuţi de procurorii DIICOT. Cercetările au fost continuate cu cei doi în stare de libertate, cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea, întrucât Tribunalul Dolj a respins propunerea de arestare preventivă. Asta în ciuda faptului că Furnea şi Lungu, în aceeaşi “formulă”, sunt cercetaţi într-un alt dosar penal, aflat în acest moment la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, fiind suspectaţi de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 4 miliarde lei vechi.

Ieri, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au înaintat Tribunalului Dolj dosarul prin care Adrian Furnea şi Mirela Lungu sunt trimişi în judecată pentru fraude informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, respectiv complicitate la uz de fals.