Deschidere festivă, ieri, la Liceul Tehologic „Horia Vintilă” din Segarcea. În prezenţa primarului, viceprimarului, a mai multor consilieri locali, precum şi ai reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean a avut loc inaugurarea unuia dintre cele mai performante laboratoare de informatică din judeţ, în ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar. Acţiunea face parte dintr-un program transfrontalier România – Bulgaria, cu fonduri europene.
Depunerea proiectului a avut loc în 2009 şi, iniţial, au fost trei instituţii de învăţământ preuniversitar. Deoarece începutul a fost greu, până la final numai două au reuşit să ducă la bun sfârşit programul: Liceul „Traian Vuia” Craiova şi Liceul Tehnologic „Horia Vintilă” Segarcea, după cum a precizat prof. Ani Drăghici, inspector şcolar la ISJ Dolj şi reprezentant al Asociaţiei „Domino”, partener în proiectul de peste 1,3 milioane de euro. „Este o realizare pentru comunitatea de aici, de la Segarcea, iar implementarea sa a fost făcută într-un timp foarte scurt, după obţinerea fondurilor necesare, dar nu putea fi realizată fără contribuţia autorităţilor locale”, a afirmat şi prof. Mihăiţă Stoica, adjunctul managerului de proiect.
Autorităţile locale, alături de educaţie
Practic, fondurile destinate finanţării au fost pentru dotarea cu calculatoare de ultimă generaţie (25), două lap-top-uri, un server, un ecran multi-media, care înlocuieşte clasica tablă, aparatura conexă, etc. . „Nu putea fi realizat acest program, fără sprijinul autorităţilor locale, care ne-au oferit tot sprijinul. Ajutorul dat de acestea a fost neprecupeţit. Nu putem, acum, decât să aşteptăm rezultatele investiţiei respective, care a fost una pentru educaţie”, a spus prof. Cătălin Gavrilă, directorul Liceului „Horia Vintilă”, managerul de proiect. La inaugurarea de oeri, au fost prezenţi atât primarul din Segarcea, ing. Nicolae Popa, vice-primarul Nicolae Tutunaru, cât şi consilieri locali. „Am fost şi vom fi mereu alături de procesul de învăţământ. Când am văzut proiectul, am fost de acord să-l finanţăm noi, banii urmând să ni se întoarcă atunci când vor fi viraţi de către Uniunea Europeană. Cred că este unul dintre cele mai performante laboratoare de liceu din întreg judeţul şi nu pot decât să urez succes atât elevilor, cât şi cadrelor didactice, cu atât mai mult cu cât este vorba şi despre Ziua Europeană a Educaţiei”, a declarat primarul Nicolae Popa.
Inspectoratul Şcolar Judeţean a sprijinit proiectul
Proiectul nu putea fi dezvoltat fără girul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Ieri, la manifestare, au fost prezenţi prof. Janina Vaşcu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj, inspectorii prof. Ileana Moculescu, prof. Adriana Sălceanu, prof. Gabriela Panait, prof . Ani Drăghici. „Am fost şi vom fi cu tot sufletul alături de copii şi profesori şi vom încuraja astfel de proiecte. Personal aş dori să particip la cât mai multe astfel de evenimente. Sunteţi beneficiarii unuia dintre cele mai bune laboratoare de informatică din judeţ. Vă urez să vă bucuraţi de asemenea dotări şi aşteptăm rezultate cât mai bune” , a spus Janina Vaşcu.
Elevii, încântaţi de cele prezentate
Elevii prezenţi la deschidere au asistat şi la o demonstraţie, oferită de prof. de informatică Ileana Badea şi Liviu Dumitru, care şi-au cerut scuze pentru unele inconveniente, server-ul fiind în Bulgaria, partea de dincolo de Dunăre urmând să achiziţioneze şi soft-ul, conform protocolului. Doi dintre tineri prezenţi la lecţia deschisă, Ana Maria Neagu şi Bogdan Iulian Liştea, arătându-se încântaţi, ambii susţinând că „este ceva nou pentru noi şi credem că ne va fi de ajotor pe viitor. ”