Puterea testului nuclear nord-coreean, revizuită în creştere de Japonia

0
84

dateTestul nuclear nord-coreean de duminică a avut o putere de 160 kilotone, adică de zece ori mai mare decât bomba americană lansată la Hiroshima în 1945, a afirmat miercuri ministrul apărării nipon, Itsunori Onodera, în baza informaţiilor furnizate de un organism internaţional, potrivit AFP, titrează Agerpres.

Japonia estimase iniţial la 70 de kilotone puterea bombei testate duminică de Phenian. Marţi, în baza datelor Organizaţiei Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBTO, acronimul în limba engleză), ea a revizuit în creştere la 120 de kilotone puterea testului efectuat de Coreea de Nord.

Ministrul apărării nipon a explicat că ultimele calcule CTBTO relevă un rezultat chiar mai mare “de aproximativ 160 de kilotone”, faţă de 15 kilotone cât a fost puterea bombei lansată la 6 august 1945 asupra oraşului japonez Hiroshima, care a făcut circa 140.000 de morţi. “Aceste calcule se bazează pe luarea în considerare a unui cutremur de magnitudine 6,1 produs de explozie”, a spus ministrul în faţa camerelor de televiziune.

Această valoare de 160 de kilotone depăşeşte cu mult estimarea făcută în Consiliul de Securitate al ONU de şeful pentru afaceri politice al Naţiunilor Unite, Jeffrey Feltman, care estimase puterea exploziei între 50 şi 100 de kilotone. Oficiali sud-coreeni au considerat că bomba are o putere estimată la 50 de kilotone.