Arest menţinut pentru cei cinci doljeni acuzaţi de trafic de droguri primite din Spania

0
458

Curtea de Apel Craiova a respins, marţi, 4 august, cererile de înlocuire a arestării preventive cu o altă măsură, mai blândă, formulate de cei cinci bărbaţi arestaţi preventiv după descinderile făcute pe 16 iunie a.c. la suspecţi de trafic de droguri de risc din judeţul Dolj. La percheziţii oamenii legii au descoperit canabis, un pistol cu bile, muniţie, telefoane mobile şi laptop-uri, care au fost ridicate în vederea cercetărilor.

Reamintim că, pe 16 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au făcut 33 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Dolj, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în traficul de droguri de risc. Potrivit unui comunicat al DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, „în cursul anului 2015, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupului infracţional, format din 23 de persoane, au obţinut,  prin intermediul unor colete poştale din Spania, cantităţi importante de droguri de risc şi substanţe din categoria etnobotanice. Ulterior, membrii grupului au comercializat drogurile de risc către diferiţi consumatori de pe raza judeţului Dolj, contra unei sume de 10 lei/pliculeţ de 0,1-0.2 grame”.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare, majoritatea făcute în Craiova, oamenii legii au găsit şi ridicat fragmente vegetale, seminţe de cannabis, rezină de cannabis, 21 de telefoane mobile, o tabletă, 3 laptop-uri, 16 cartele SIM, 3 hard-disk-uri, un pistol cu bile, 27 de cartuşe pentru armă de vânătoare, 32 de capse percutante şi 207 bile din plastic, pentru pistol, urmând să fie făcute verificări pentru a se stabili dacă arma şi muniţie erau deţinute legal. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt, Gorj şi Mehedinţi, precum şi cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj şi cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a şase persoane: Mihnea Mircea Stîrcu, Răzvan Florin Măciucă, Virgil Alexandru Zidaru, Laurenţiu Marius Sandu, Sandu Olteanu şi Jean Bogdan Gheorghiţă. Cu toţii au fost prezentaţi o zi mai târziu, pe 17 iunie a.c., Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunerea fiind admisă pentru primii cinci. Jean Bogdan Gheorghiţă a fost plasat în arest la domiciliu.

Săptămâna trecută, cei cinci inculpaţi au cerut Tribunalului Dolj înlocuirea arestării preventive cu o altă măsură, arest la domiciliu sau control judiciar, însă instanţa le-a respins cererile. Cu toţii au contestat hotărârea Tribunalului Dolj, însă n-au avut mai mult noroc nici la Curtea de Apel Craiova. Marţi, 4 august a.c., instanţa de apel le-a respins contestaţiile ca nefondate, astfel că cei cinci rămân în arestul IPJ Dolj: „Respinge contestaţiile ca nefondate. Obligă contestatorii Sandu Laurenţiu Marius, Olteanu Sandu, Măciucă Răzvan Florin, la câte 230 lei cheltuieli judiciare statului din care 130 lei reprezintă onorariu apărători oficiu, iar pe inculpaţii Zidaru Virgil Alexandru şi Stîrcu Mihnea Mircea la câte 100 lei cheltuieli judiciare statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova.