Doljenii cultivă în sudul judeţului aproximativ 6.000 de hectare de pepeni verzi, dar nu au o platformă unde să-şi vândă marfa. De anul viitor va exista un astfel de spațiu la Dăbuleni, localitatea cunoscută în toată țara drept patria lubenițelor. Lucrarea de 350.000 de euro, finanțată printr-un proiect transfrontalier, a fost începută cu mulți ani în urmă, dar o perioadă lungă de timp a fost stagnată. Primăria a reluat, de curând, licitația, propunându-și să o dea în funcțiune anul viitor.
Primăria Dăbuleni a depus, în 2009, în cadrul Programului PHARE CBC Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, un proiect în valoare de 350.000 de euro privind construirea unei platforme care să funcționeze ca o piaţă de gros pentru comercializaţi de pepenii verzi, dar şi de legume. Deși a fost demarat încă de atunci, proiectul nu a fost terminat nici până acum, însă autoritățile sunt convinse că platforma va fi dată în funcțiune în anul ce vine. „Noi avem mare nevoie de această platformă, dar, din păcate, am avut probleme cu constructorul. În cele din urmă am reziliat contractul cu firma Novara pentru că nu a respectat graficul de execuție și câteva detalii legate de pietruirea aleilor”, a explicat primarul localității Dăbuleni, Nicolae Drăgoi. Potrivit acestuia, aleile de acces în interiorul platformei trebuie să fie pavate cu piatră concasată, detaliu tehnic care nu mai poate fi schimbat fiind vorba de un proiect cu finanțare europeană.
Platforma va fi deschisă în primăvara viitoare
Autoritățile locale au relansat licitația, așteptându-se acum să se înscrie mai multe firme pentru a putea fi declarat un câștigător. Potrivit primarului, lucrarea a fost executată în proporție de 50%, iar restul care a mai rămas ar trebui să fie finalizat în maximum o lună. „Licitația este în desfășurare, lucrarea având un termen de finalizare de o lună. Trebuie să fie terminate căile pe care circulă TIR-urile și camionetele, calea de acces în interiorul pieței. De asemenea, mai trebuie achiziționat și cântarul, dar toate acestea se pot termina într-o lună”, a precizat primarul din Dăbuleni. Firma câștigătoare va primi și restul de bani, respectiv 12 milioane de lei. Autoritățile din Dăbuleni intenționează însă să pună în funcțiune noua platformă în anul care vine, fiind foarte probabil să se facă inaugurarea cu primele lubenițe care vor ieși pe piață în luna mai.
Un proiect transfrontalier de 350.000 de euro
Conform studiului de fezabilitate, platforma are o suprafaţă de 33.000 de metri pătrați şi este structurată pe mai multe secţiuni: o zonă de circulaţie şi parcare a TIR-urilor, o zonă care este destinată camionetelor ce vor aduce marfa, precum şi zonele pentru expunerea tonelor de pepeni verzi și alte legume. În incintă există şi o construcţie în care funcţionează grupuri sanitare, vestiare şi duşuri. „Toate aceste utilități sunt destinate comercianților care vor aduce marfa în platformă. Accesul către piaţă se va face dinspre drumul judeţean Amărăşti – Dăbuleni. Deși nu este un spațiu acoperit, cu temperatură controlată, sperăm că totuși îi va ajuta mult pe producătorii agricoli din zona noastră, dat fiind faptul că până acum lubenițele s-au vândut numai de pe marginea drumului”, a mai spus primarul Nicolae Drăgoi. Fiind vorba de un proiect transfrontalier, vecinii bulgari și-au construit și ei o piaţă similară, în localitatea Lom.
Pepenele verde, marcă locală
Investiţia gândită de primărie este cu atât mai importantă cu cât Dăbuleniul este considerat în România patria pepenilor verzi. Aproximativ 10.000 de familii din sudul Doljului cultivă pepeni verzi, această activitate constituind principala lor sursă de venit pe timp de vară. Numai anul acesta, la Dăbuleni au fost cultivate 1.500 de hectare cu lubeniță, primarul spunând că nu există familie care să nu aibă câte un bostan, fie cât de mic. „Producția a fost medie, adică de 40-50 de tone de lubenițe la hectar. Au fost ani și mai buni, dar, în general, a fost bine că a fost o vreme favorabilă, cu multă căldură, adică exact ceea ce este benefic lubenițelor”, a mai spus Nicolae Drăgoi. Ca în fiecare an, cantitățile uriașe de lubenițe se vând pe marginea drumului, la intrarea în localitate. În acest an, primarul spune că există totuși patru firme care și-au achiziționat cântare și care primesc pepeni de la oameni.
Trei mărci de pepeni verzi, înregistrate până acum la Dăbuleni
Anual, în judeţul Dolj, se cultivă 5.000 – 6.000 de hectare de pepeni verzi. Localnicii preferă această cultură pentru că ea aduce venituri imediate, specialiştii de la staţiunea de cercetare din localitate spunând că profiturile pot fi între 15.000 şi 30.000 de lei pe hectar. Fiind cultivaţi la scară mare, pepenii verzi au devenit recunoscuţi sub un fel de brand local, astfel că vara pot fi văzute aici tiruri venite după marfă din toată ţara. Spre exemplu, în această vară, pe câţiva kilometri la ieşirea din oraş se aflau dube şi tiruri din Teleorman, Argeş, Giurgiu, Bucureşti, Constanţa, Alba, Mureş etc. Din lipsa banilor, marfa se vinde extrem de ieftin, ultimul preț fiind de 0,5 lei pe kilogram. Asta în condițiile în care, în piețele din Craiova, pepenii se vând cu 1 leu pe kilogram. Dăbuleniul are însă avantajul că este cunoscut prin cele două soiurile locale înregistrate, „Pepenele verde de Dăbuleni” şi „Dulcele de Dăbuleni” , iar un al treilea soi a primit şi acesta denumirea de „Oltenia”.