Programul transnațional pentru regiunea Dunării

0
345
SONY DSC

Comisia propune transferul sumei de 26,2 milioane EUR din cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională, care fusese planificată inițial pentru programele Interreg NEXT 2021-2027C cu Rusia și Belarus, către programele similare cu Ucraina și Republica Moldova.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Ucraina și Moldova sunt parteneri de încredere ai UE, iar UE se angajează ferm să coopereze pe termen lung cu acestea. Apropierea persoanelor care trăiesc de ambele părți ale frontierelor externe ale UE și întărirea colaborării dintre regiunile și părțile interesate de la nivel local din UE cu parteneri ucraineni și moldoveni reprezintă un pas concret în ceea ce privește promovarea păcii și a securității în regiune.”

Mai concret, aceste fonduri pot sprijini dezvoltarea serviciilor de sănătate, pot consolida capacitatea instituțională a autorităților publice ucrainene și moldovene, pot finanța dezvoltarea de proiecte de educație și cercetare sau sisteme de incluziune socială și programe de formare profesională pentru refugiați. În urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și în conformitate cu măsurile adoptate de UE, în martie 2022, Comisia a suspendat cooperarea cu Rusia și cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate (IEV CTF) și în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice.

Prin urmare, patru programe Interreg transfrontaliere care implică Ucraina și Moldova, Ungaria/Slovacia/România/Ucraina, Polonia/Ucraina, România/Moldova, România/Ucraina – și două programe transnaționale – Programul transnațional pentru regiunea Dunării și Interreg NEXT privind bazinul Mării Negre – vor beneficia de o finanțare majorată cu 68 % pentru anul 2022.

https://romania.representation.ec.europa.eu/news/ucraina-262-milioane-eur-prevazuti-initial-pentru-rusia-si-belarus-vor-fi-transferati-pentru-2022-06-03_ro