Prima ediţie a Târgului de Cercetare şi Inovaţie, la Liceul Energetic din Craiova, un adevărat succes

0
617

 Astăzi, la Liceul Energetic din Craiova a avut loc prima ediţie a Târgului de Cercetare şi Inovaţie, organizat de SC ETNIC EVENTS SRL , în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. La manifestare, au fost prezenţi reprezentanţi ai Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional “Elena Cuza”, Liceului “Traian Vuia”. Cei din urmă sunt cei care, având copii străluciţi,  îndrumaţi de dascăli aşijderea, au adus premii  la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale, mai ales la “robotică”. La sfârşitul acţiunii, a avut loc o sesiune de premiere a participanților cu merite deosebite în domeniul cercetării și inventicii .

Evenimentul s-a adresat elevilor din învățământul preuniversitar și urmărește promovarea excelenței la nivelul județului Dolj, identificarea elevilor capabili de performanță, intensificarea interesului acestora pentru inovare în toate domeniile cunoașterii, stabilirea unor punți de legătură între tineri cu preocupări comune, punerea în valoare a elementelor de inovare și inventică ce au ca autori elevii craioveni. ” Prin intermediul acestui târg, elevii își vor dezvolta abilitățile de comunicare și interrelaționare, beneficiind de un schimb de experiență și informație alături de colegii lor din unitățile de învățământ partenere Suntem la prima ediţie, poate este un început timid, dar ne dorim să dăm mai multă amploare, pentru ca elevii să facă performanţă. Vom merge pe acelaşi drum şi mulţumim conducerilor ISJ Dolj şi Liceului Energetic pentru sprijin. Am văzut, astăzi, o foarte mare dorinţă de cunoaştere, iar cele trei instituţii de învăţământ preuniversitar din Craiova, îşi merită, cu prisosinţă, toat ceea ce este mai bun. Vorbind de cercetare şi inovaţie, premiem tot ceea ce înseamnă acest lucru”, a precizat Gabriela Căluţoiu, reprezentant al “Etnic Events”.

Pentru ISJ Dolj, cercetarea este foarte importantă

Principalul partener al proiectului a fost ISJ Dolj. De aceea, prof. Oana Zaharie, inspector – general adj. al instituţiei, a ţinut să precizeze: “Suntem onoraţi să participăm la acest eveniment. Pentru ISJ Dolj, cercetarea este foarte importantă. Încurajăm tot timpul astfel de activităţi, prin care elevii, îndrumaţi de profesori, să aducă ceva nou. Copii, voi sunteţi viitorul!. Am auzit-o pe doamna Gabriela Căluţoiu că este un început timid. Nu este aşa. De acum înainte va fi, sunt convinsă, mult mai bine “. Gazdă fiind, prof. Gabriela Achim, director al Liceului Energetic din Craiova, a menţionat: “Este o onoare pentru noi această primă ediţie, în care avem copii şi profesori foarte deştepţi, care şi-au dovedit performanţa. Pentru noi, fiind instituţie de învăţământ tehnologic, este un imbold şi ne dorim să venim cu elevii noştri tot spre performanţă, inclusiv în robotică  “.

Vorbesc reprezentanţii celor trei unităţi de învăţământ implicate în proiect

Aşa cum aminteam, la manifestare au participat trei mari instituţii de învăţământ din Craiova: Colegiile Naţionale “Fraţii Buzeşti” şi “Elena Cuza”, respectiv Liceul “Traian Vuia”. Echipajele lor, formate din elevi şi cadre didactice, s-au dedicat roboticii, au adus premii, aşa că să vedem ce zic reprezentanţii unităţilor de învăţământ. Fără inhibiţii, a vorbit Alessia Tuţă, de la Colegiul Naţional “Elena Cuza”: “Sunt în cls. a XI-a şi fac parte din Clubul de Robotică. Am vrut şi, cred că am şi reuşit, să promovăm ceva nou, poate puţin şi distractiv. Am vrut să arătăm că putem porni de la zero, dar să ajungem undeva. Vreau să vă spun că este o muncă de echipă, altfel nu se poate”.  Din partea Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti” a vorbit prof. Aura Simon, dir.adj. al instituţiei: “Este un eveniment inedit şi onorant. Copiii au o şansă, prin aceste proiecte, să-şi etaleze cunoştiinţele şi să-şi prezinte realizările. “Fraţii Buzeşti” se mândreşte cu astfel de rezultate”. De la “Traian Vuia”, a declarat prof. Carmen Oprea, director al liceului: “Avem un colectiv de cadre didactice extraordinar. De copii, nu mai vorbim. Inteligenţa artificială, aşa cum este ea definită, este viitorul. De aceea, avem un club de robotică la noi”.