Răzvan Stoica readuce la Craiova vioara Stradivarius „The Queen”

0
818
După concertul susținut la Filarmonica „Oltenia” în urmă cu un an, pe 22 iunie 2018, duo-ul Răzvan Stoica și Cristina Stoica revine pe aceeași scenă pentru a interpreta tot o piesă de Felix Mendelssohn-Bartholdy: Concertul în Re minor pentru vioară, pian și orchestră de coarde. Odată cu cei doi muzicieni revine și vioara Stradivarius „The Queen” datată 1729, care a aparținut unuia dintre cei mai mari admiratori ai lui Paganini, H.W. Ernst, și pe care Răzvan Stoica o are în folosință din 2008, ca urmare a câștigării concursului Strad Prize.
Concertul va avea loc mâine, 7 iunie, de la ora 19.00, cu Maria Luisa Macellaro La Franca (Italia) la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii craiovene. Programul serii mai cuprinde Simfonia nr. 59 în La major, Hob.I:59, „Focul” de Joseph Haydn, Uvertura operei „Italianca în Alger” de Gioacchino Rossini și „Dansurile din Galanta” de Zoltan Kodaly. Biletele costă 40 lei și, pentru elevi, studenți, pensionari, 10 lei.
Răzvan Stoica deține peste 25 de premii la concursuri internaționale. A obținut titlul de „Cel mai bun tânăr violonist” în 2013, când a participat la Euro Broadcast Competition (Bratislava), până acum fiind singurul român care a câștigat această distincție. Are o activitate artistică diversă, pentru care este apreciat în Europa, Asia, dar și în SUA, unde a fost protagonistul filmului artistic-documentar „Strad Style” și compozitorul coloanei sonore. În anul 2017 a absolvit și studiile masterale de dirijat ale Universității de profil din Riga.
Andreea Stoica este absolventă, în 1999, a Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti și a participat la cursuri de măiestrie în Italia, Germania, Coreea sau Olanda cu pianiști de prestigiu. Are o activitate muzicală intensă de-a lungul Europei, atât în recitaluri, cât și alături de orchestre, și este laureată a mai multor concursuri internaționale. Încă din anul 1996, împreună cu fratele său Răzvan Stoica au pus bazele inegalabilului „Duo Stoica”, susţinând recitaluri de succes în țară și străinătate.
Maria Luisa Macellaro La Franca s-a născut la Palermo, în anul 1980. A studiat la Conservatorul „V. Bellini” din orașul natal pian, compoziție și dirijat orchestră. Și-a continuat educația muzicală în Elveția, la Universitatea de Muzică din Zurich, unde a studiat pian, muzică de cameră, jazz, muzică veche și muzică contemporană. De-a lungul timpului, a obținut numeroase premii la competiții internaționale, ca pianistă sau compozitoare. Din septembrie 2015 conduce Orchestra Unisson Acme Bordeaux.