Mihai Pătraşcu, comemorat la Colegiul Naţional „Carol I”

0
391

La exact trei ani de la dispariţia sa prematură, Mihai Pătraşcu a fost comemorat, ieri, de profesorii şi elevii Colegiului Naţional „Carol I”. Fost absolvent al prestigioasei instituţii de învăţământ din Craiova, acesta este considerat unul dintre cei mai importanţi informaticieni ai ultimilor ani. „Îl comemorăm astăzi (n.r. – ieri) pe Mihai Pătraşcu, un absolvent al Colegiului cu care ne mândrim. Se împlinesc trei ani de când, la 5 iunie 2012, acesta a dispărut dintre noi, motiv pentru care am organizat un concurs ce are ca temă  viaţa şi activitatea lui Mihai Pătraşcu”, a afirmat Alexandrina Thorwachter, directorul Colegiului Naţional „Carol I”.

Mihai Pătraşcu a fost absolvent al Massachusetts Institute of  Technology (MIT), Boston (SUA), unde a susţinut şi doctoratul, obţinând premiul pentru cea mai bună teză de la MIT. Acesta a fost olimpic internaţional la informatică, unde a câştigat şapte medalii (patru de aur şi trei de argint), performanţă care îl situează în primii 20 medaliaţi în lume şi pe primul loc în România. A propus probleme pentru olimpiadele de informatică fazele naţionale, balcanice, europene şi internaţionale, fiind membru în comitetele ştiinţifice. A fost membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică, preşedintele Comitetului Ştiinţific al Balcaniadei de Informatică (2011) şi al Olimpiadei Europene de Informatică (2009).

În anul doi de facultate (2005) a obținut premiul pentru cel mai bun student în cercetare din America și Canada. A fost membru ales al Comitetului Științific al Olimpiadei Internaționale de Informatică și a primit premiul Presburger (2012) al Asociației Europe de Informatică Teoretică, pentru „revoluționarea domeniului de structuri de date”. Lucrările științifice de excepție ale lui Mihai Pătrașcu sunt citate continuu – 1.769 de citări până în prezent.