Centrul Cultural din Cârcea a fost inaugurat

0
471

În comuna Cârcea a fost inaugurat, ieri, un Centru Cultural ultramodern realizat în totalitate cu fonduri de la bugetul local, eveniment la care au luat parte reprezentanţi ai Consiliului Local Cârcea, primari din localităţile învecinate, autorităţile judeţului şi, nu în ultimul rând, parlamentari de Dolj. Edilul localităţii, Valerică Pupăză, a fost apreciat pentru strădania pe care a depus-o cu acest proiect, care a venit în completarea infrastructurii localităţii, considerată una dintre cele mai bine gospodărite din judeţ.

IMG_6501Locuitorii comunei Cârcea au fost invitaţi, ieri, să ia parte la deschiderea Centrului Cultural şi a bazei sportive, investiţii despre care s-a spus că pot rivaliza cu proiecte similare din ţară. După ce un sobor de preoţi a sfinţit clădirea, a fost tăiată panglica inaugurală de către primarul Valerică Pupăză şi preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, apoi toţi cei prezenţi au fost invitaţi să viziteze complexul.  „Este o zi importantă pentru comunitatea din Cârcea, inaugurăm Centrul Cultural şi baza sportivă. Executivul comunei Cârcea împreună cu Consiliul Local au stabilit o dezvoltare pe termen scurt, mediu şi lung. Încă din primul an – pietruirea tuturor străzilor, iluminatul public şi refacerea fântânilor publice. Pe termen mediu, am stabilit să realizăm sistemul de alimentare cu gaze şi alimentarea cu apă şi să construim un centru medical. Pe termen lung, ne-am propus sistemul de canalizare şi staţia de canalizare, construirea centrului cultural şi modernizarea tuturor străzilor prin asfaltare, proiect în curs de realizare”, a declarat primarul localităţii Cârcea, Valerică Pupăză.

„Un proiect necesar pentru comunitate”

Complexul se compune dintr-un stadion de fotbal cu gradene şi nocturnă şi un stadion sintetic mixt pe care se poate juca tenis de câmp, handbal, baschet, mini-fotbal. Clădirea care găzduieşte Centrul Cultural are o suprafaţă construită de 2.000 de metri pătraţi şi deţine o sală multifuncţională recreativă, o bibliotecă cu sală de lectură, o sală de spectacole de 240 de locuri, un foaier pentru expoziţii şi vernisaje şi, nu în ultimul rând, o sală de fitness. „Este un proiect care considerăm că satisface toate gusturile şi care era necesar pentru comunitatea din Cârcea. Aici a fost un cămin foarte vechi care era într-o stare avansată de degradare, nu merita să băgăm bani în el şi atunci am luat hotărârea, împreună cu cei din Consiliu Local, să facem o clădire nouă şi modernă”, a mai spus primarul Valerică Pupăză.carcea (4)

„Localitatea a crescut foarte mult în ultimii ani”

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a apreciat investiţia care s-a făcut în localitatea Cârcea şi l-a felicitat pe primar pentru iniţiativă.  „Nu cred că mai există vreo comună unde să fi fost posibil să facă aşa ceva, şi cu atât mai mult cu fonduri de la bugetul local. Localitatea Cârcea a crescut foarte mult în ultimii ani, este adevărat că şi în dauna Craiovei, pentru că noi ne înţelegem foarte bine, dar nu şi când este vorba de graniţa între noi şi atunci ajungem în instanţă. Felicitări locuitorilor comunei care se pot bucura de o investiţie extraordinar de frumoasă şi cu foarte multe utilizări, cu o bibliotecă şi o sală de spectacole care poate să rivalizeze cu oricare sală din ţară”, a spus primarul Olguţa Vasilescu.

„Suntem onoraţi că suntem împreună”

Alături de locuitorii din Cârcea a fost şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care a scos în evidenţă modul în care s-a dezvoltat comuna în cei 12 ani de la înfiinţare. „Comuna Cârcea nu mai are nevoie de bani de la bugetul statului, se autofinanţează şi, de aceea, când primarii noştri aleargă după 5 miliarde lei vechi ca să îşi rezolve problemele, Cârcea are poate 50 miliarde de lei cu care porneşte la drum încă la început de an. S-a pornit de la nimic şi s-a ajuns să aibă apă, canalizare, gaze şi tot ce trebuie. Cu exigenţa primarului, toate lucrurile acestea au fost făcute după tipic, la termen şi bine. Am putea să spunem noi, prieteni şi colegi de partid, că suntem onoraţi că suntem împreună şi îi dorim primarului să realizeze cât mai multe lucruri. Dar primarul nu poate să le facă singur, trebuie să fie sprijinit de localnici”, a afirmat Ion Prioteasa.carcea (2)

„Este important ca banii să îi cheltuieşti în folosul comunităţii”

Preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, a fost alături de primarul social-democrat Valerică Pupăză pe care l-a lăudat pentru modul cum administrează bugetul local. „Suntem mândri de ceea ce aţi realizat. Acest centru multifuncţional şi stadionul le-am văzut şi în faza de construcţie. Am mai fost pe aici şi ştim de ce sunteţi în stare, sunt sigur că tot ce v-aţi propus să faceţi de acum încolo veţi reuşi, în perioada următoare. Este foarte important să poţi să gestionezi banii pe care îi încasezi, să încerci să atragi resurse dincolo de ce reuşeşti să strângi de la populaţie, dar este şi mai important ca banii să îi cheltuieşti în folosul comunităţii şi oamenii să se simtă mai bine după un ciclu electoral. Se vede că s-a schimbat faţa comunei”, a declarat deputatul Claudiu Manda.carcea (3)

„Sunteţi o adevărată echipă”

Senator de Dolj, Florea Voinea a promis o susţinere şi mai mare pentru localitate Cârcea începând din această toamnă, când vor avea loc şi alegerile parlamentare, iar deputaţii şi senatorii vor fi aleşi pe liste, nu pe colegii. „Ce aţi prezentat la această inaugurare nu am văzut în multe locuri, şi am umblat mult şi prin ţară şi străinătate. Ce aţi reuşit să faceţi, în 12 ani de la înfiinţarea comunei, este extraordinar, iar această bază sportivă şi centru cultural nu le are nici o localitate din România. Sunt convins că veţi continua să faceţi astfel de lucruri pentru că sunteţi o adevărată echipă”, a spus senatorul social-democrat.carcea

„Suntem mândri că am înfiinţat această comună”

Deputatul Ion Călin, preşedintele executiv al PSD Dolj, s-a declarat foarte apropiat de această comună, la momentul înfiinţării ei îndeplinind funcţia de prefect al judeţului Dolj. Tot atunci, a fost nominalizat actualul primar, Valerică Pupăză, care îndeplinea funcţia de viceprimar al localităţii Coşoveni, din care, în 2004, s-a desprins Cârcea. „Astăzi, dacă ar trebui să facem un bilanţ, am putea să spunem că suntem destul de mândri că am înfiinţat această comună, în 2004, când a trebuit să şi numesc, în calitate de prefect, primarul, viceprimarul localităţilor nou înfiinţate. Și nu a fost uşor deloc, am făcut o cercetare sociologică şi singurul gospodar cu 80% pentru Cârcea a fost Valerică Pupăză, care era viceprimar la Coşoveni. Și la ora asta pot să spun că ce s-a făcut în Cârcea nu s-a făcut în multe comune din România”, a declarat deputatul Ion Călin.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN