Negocierile între sindicate şi Ministerul Sănătăţii continuă

0
126

Sindicaliştii din sistemul sanitar continuă în această perioadă negocierile cu Ministerul Sănătăţii, principalele revendicări fiind, în continuare, eliminarea inechităţilor salariale şi acordarea sporurilor la nivelul salariului din prezent, nu a celui din anul 2009.

hipocratFederaţia Sindicală „Hipocrat” din România împreună cu Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România şi Sindicatul „Promedica” au declanşat seria de proteste în luna martie a.c., prin greva japoneză. Pe 31 martie, medicii şi asistenţii medicali au pichetat Ministerul Muncii, iar pe 7 aprilie, Ministerul Sănătăţii. Săptămâna aceasta, Federaţia Sindicală „Hipocrat” a purtat o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii MS.

„Ministerul Sănătăţii a prezentat centralizarea datelor primite din teritoriu, referitoare la salarii şi sporuri, precum şi sumele necesare pentru eliminarea inechităţilor salariale. Reprezentanţii ministerului au declarat că susţin propunerile noastre, cu amendamentul că trebuie analizate foarte bine priorităţile, deoarece bugetul primit de la Ministerul Finanţelor nu permite aplicarea tuturor modificărilor într-o singură etapă”, susţine Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Hipocrat.cotojman

Eliminarea inechităţilor şi discriminărilor salariale, una din principalele revendicări

Pe agenda discuţiilor s-au aflat: salarizarea personalului medical, mai exact în contextul ordonanţei care urmează să fie făcută publică; eliminarea inechităţilor şi discriminărilor salariale; răspunsul Ministerului Muncii privind efectuarea şi plata gărzilor şi modificarea ordinului MS 870/2004; soluţii privind acordarea sporurilor pentru condiţii deosebite, a sporului de doctorat; soluţii privind salarizarea reţelei de medicină şcolară; soluţii privind salarizarea registratorilor medicali din anatomie patologică. „Ne dorim, în continuare, eliminarea inechităţilor salariale din sistem şi aducerea sporurilor la nivelul anului 2016. Am purtat negocieri la minister, iar propunerea noastră cu clasele de salarizare este acceptată şi de MS. Până săptămâna viitoare vor fi puse la punct ultimele detalii”, a explicat preşedintele Federaţiei Hipocrat.

Acţiunile de protest, amânate pentru moment

În acest context, Federaţia Sindicală „Hipocrat” a înaintat un material privitor la ordonanţa de salarizare, aflată în lucru zilele acestea. S-a convenit ca, în timpul întâlnirilor viitoare, să se contureze şi să se finalizeze un proiect de ordonanţă specific sectorului.

Sindicaliştii reclamă, printre altele, că în sistemul sanitar sunt încălcate drepturile omului, prin depăşirea normei de muncă (timpul de muncă şi timpul de odihnă al medicilor care prestează activitate în gardă).

„Atragem atenţia că, în acest moment, acţiunile de protest demarate în ultima decadă a lunii martie nu sunt anulate, ci doar suspendate temporar. Formaţiunile sindicale, Federaţia Hipocrat, Sindicatul Promedica şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România au decis să continue discuţiile cu autorităţile competente pentru a găsi o soluţie reală la problemele semnalate. În caz contrar, calendarul protestelor va fi reluat”, a mai spus Ion Cotojman.