Ford lucrează cu experţi pentru a încerca să reducă răul de mişcare

0
312

Traficul aglomerat generează multe porniri şi opriri, ceea ce va duce la apariţia răului de maşină pentru milioane de pasageri din Europa. Un studiu recent arată că pasagerilor care stau cu ochii pe ecrane în maşină li se face rău în medie după doar 10 minute. Copiii şi adolescenţii sunt cei mai afectaţi de răul de mişcare, stare care afectează chiar şi peştii de acvariu. Doi din trei oameni au simţit la un moment dat răul de maşină. Unul din trei a fost afectat fizic de acest disconfort.

fordÎn Marea Britanie, de exemplu, 16 milioane de şoferi şi pasageri vor urca în maşini şi vor merge în marea vacanţă prilejuită de Paştele conform calendarului Catolic. Traficul aglomerat care implică multe opriri şi porniri şi şoselele virajate vor înrăutăţi o afecţiune cu care se confruntă două treimi dintre noi. Aceasta este mai des întâlnită în cazul pasagerilor, în special la copii şi adolescenţi, fiind accentuată dacă aceştia stau pe locurile din spate, cu ochii pe telefoane sau tablete pe care se joacă sau urmăresc filme.

Într-un studiu recent realizat de Ford cu ajutorul unor experţi în răul de mişcare, pasagerii care au stat cu ochii aţintiţi pe diferite ecrane pe durata unei călătorii scurte au început să se simtă rău în medie după doar 10 minute. Şi toţi subiecţii acestui studiu au fost adulţi. “Răul de maşină poate să transforme o călătorie de familie mult-aşteptată într-un coşmar în care mama şi tatăl privesc constant în spate, aşteptându-se la ce-i mai rău. Confortul este în centrul atenţiei noastre atunci când dezvoltăm maşinile viitorului şi vrem să facem tot ce putem pentru a reduce răul de maşină”, spune Eike Schmidt, inginer de cercetare în cadrul Centrului Ford de Inovaţie şi Cercetare din Aachen, Germania.

Răul de maşină este o problemă complexă

ford2Căscatul şi transpiraţia excesivă sunt semnele care avertizează asupra apariţiei unei afecţiuni cauzate de diferenţele dintre semnalele pe care creierul le primeşte de la ochi şi de la organele care asigură echilibrul, localizate în urechea internă. Copiii mici nu au această problemă, care începe să-şi facă efectele atunci când aceştia merg în picioare. Dar animalele sunt şi ele afectate şi, în mod incredibil, chiar şi peştii de acvariu suferă de rău de mişcare, fenomen observat de marinari. “Răul de maşină este o problemă complexă. Este o reacţie naturală la un stimul artificial care nu poate fi vindecată. Dar analizăm modul în care putem să ameliorăm simptomele”, spune prof. dr. Jelte Bos, care activează în cadrul Organizaţiei Olandeze de Ştiinţe Aplicate, specializat în sisteme perceptuale şi cognitive.

Adoptarea unui stil de şofat mai liniar face minuni

ford 1În testele iniţiale a fost descoperit faptul că dacă ecranele erau ţinute mai sus şi voluntarii puteau vedea parţial şoseaua, şansele ca aceştia să se simtă rău scădeau. Experimentele ulterioare vor explora posibilitatea ca imaginea şoselei să fie transmisă în habitaclu, astfel încât pasagerii care nu se uită înainte să fie astfel avertizaţi că urmează viraje sau denivelări la trecerea peste poduri, de exemplu. “În cazul multor părinţi care cred că propriul copil are o problemă cu răul de maşină este posibil ca acesta să aibă pur şi simplu o problemă cu modul în care ei şofează. Adoptarea unui stil de şofat mai liniar face minuni în ceea ce priveşte prevenirea durerilor de cap şi, de asemenea, reduce şi consumul”, adaugă prof. Jelte Bos, care predă de asemenea cursuri de percepţie a mişcării la Vrije Universiteit din Amsterdam şi lucrează la dezvoltarea unui aparat care detectează momentele în care modul în care şoferul conduce ar putea afecta pasagerii care au rău de mişcare..