Ieri, la Bruxelles: Marian-Jean Marinescu a solicitat Curţii de Conturi mai multe informaţii

0
251

Europarlamentarii s-au reunit săptămâna aceasta la Bruxelles. Reprezentanţii Comisiei pentru control bugetar au decis prin votul de ieri să nu acorde o descărcare de gestiune pentru trei întreprinderi europene mixte. Este forma de următoarele IMM-uri: ARTEMIS, ENIAC şi Fusion for Energy – F4E (ITER), fiind vorba de cheltuielile lor aferente anului 2014.

Raportorul Parlamentului European, vicepreşedintele EPP, responsabilul pentru politicile bugetare şi structurale, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, a subliniat necesitatea unui verificări mai amănunţite. „Am propus să votăm în favoarea descărcării de gestiune, dar pentru trei dintre aceste IMM-uri am solicitat amânarea până la toamnă. Clarificarea este necesară pentru unele probleme privind administrarea acestor parteneriate de tip public-privat. Două dintre IMM-uri, ARTEMIS şi ENIAC au fuzionat în iunie 2014, aşadar, este foarte important ca toate operaţiunile prin conturile acestor firme să fie transparente astfel încât să nu lase loc de nicio interpretare”, a spus europarlamentarul român.

În ceea ce priveşte F4E ca parte a ITER,  deputatul european Marinescu a subliniat faptul că acesta este un proiect european foarte important şi a realizat progrese în ultima perioadă. „Noi în acest moment aşteptăm decizia Consiliului ITER în ceea ce priveşte viitorul program, inclusiv activităţile şi nevoile de finanţare”.

Raportorul Parlamentului European este, de asemenea, preocupat de calitatea rapoartelor de audit cu privire la toate aceste parteneriate public-privat importante.  “Curtea de Conturi Europeană ar trebui să furnizeze Parlamentului informaţii mai detaliate în rapoartele sale viitoare, inclusiv prevederi concrete referitoare la partenerii privaţi, care să contribuie la procedura de evaluare”, a spus ieri, Marian Jean Marinescu.

În 2014, ARTEMIS, întreprinderea comună pentru sistemele informatice integrate, şi ENIAC, un consorţiu cu accent pe nanoelectronica, au fost comasate în ECSEL, un parteneriat între sectorul public şi cel privat pentru avansarea de stat-of-domeniu în componente şi sisteme electroni.