Pe urmele istoriei. Miruna Boruzescu – o creatoare de costume de teatru și film din Bănie

0
1462

Miruna Boruzescu a fost o creatoare româncă de costume de teatru și film, născută în Craiova la data de 14 iulie 1945. Tot ea a colaborat cu mai multe instituții culturale și a participat la festivaluri. În Franța, aceasta a lucrat cu Théâtre National de Chaillot, Comédie-Française, Opéra National de Paris, în America de Nord cu Metropolitan Opera (New York), Arena Stage Theater (Washington, DC), Lyric Opera (Chicago) și Vancouver Opera, în Europa Occidentală la Festivalul Maggio Musicale (Florența), Festivalul Spoleto, De Nederlandse Opera (Amsterdam), Théâtre Royal de la Monnaie (Bruxelles)

Miruna Boruzescu a lucrat cu Radu Boruzescu, acesta din urmă a fost actor și scenograf român. El i-a devenit soț, Miruna Borunzescu fiind principala sa colaboratoare. Aceasta a realizat costumele actorilor din filme de referință ale cinematografiei românești, printre care amintim „Felix și Otilia”, „Cu mâinile curate” și „O vară de neuitat”, în timp ce Radu Boruzescu a realizat decorurile pentru aceleași fime.

Creatoarea de costume a obținut următoarele distincții în activitatea sa și a colaborat cu mai multe instituții culturale și a participat la festivaluri. Ea a fost nominalizată pentru Premiul Helen Hayes (la secția „Outstanding Costume Design, Resident Production” cu piesa „Tartuffe”, 1986), a obținut premiul pentru scenografie al Uniunii Cineaștilor din România (ACIN) (1994-1995) pentru costumele la filmul O vară de neuitat, dar și premiul UNITER pentru întreaga activitate (2006).