84 milioane de lei, alocaţi pentru investiţii în Craiova

0
1555

Municipalitatea craioveană şi-a programat, pentru acest an, investiţii de 84 milioane de lei. Cea mai mare lucrare, cu buget generos, rămâne şi în 2020 stadionul de atletism, care se ridică lângă stadionul „Ion Oblemenco”, precum şi reabilitarea străzilor din Craiova. O investiţie care este prinsă şi în acest an este continuarea Centrului Vechi până în zona Piaţa Veche. Anul trecut, bugetul de investiţii s-a ridicat la suma de 75,7 milioane de lei.

Odată cu bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2020, care este lansat în dezbatere publică până vineri, municipalitatea craioveană a publicat şi lista de investiţii ce urmează să fie realizate în cursul acestui an. Multe dintre lucrările pe care autorităţile şi le-a programat pentru acest an s-au regăsit şi pe lista de anul trecut. Documentaţia pentru reabilitarea celor două clădiri ale primăriei, cea de la Palace şi sediul central, au figurat în lista de investiţii a lui 2019 şi este prezentă şi acum, cu valori aproape asemănătoare, de 53 de lei şi 50 de lei. Tot ca şi anul trecut, este prinsă şi extinderea corpului de clădire de la Spitalul de Neuropsihiatrie, acolo unde urmează să se înfiinţeze clinica de recuperare neurologică. Anul trecut, realizarea documentaţiei pentru această lucrare a fost bugetată cu suma de 613.000 de lei, în timp ce în acest an valoarea a scăzut la 420.000 de lei. 

Stadionul de atletism, buget de 21 milioane de lei

Una dintre cele mai mari investiţii din lista de investiţii este, şi în acest an, stadionul de atletism care se construieşte acum lângă stadionul „Ion Oblemenco”. În 2020, autorităţile locale au alocat pentru execuţie suma de 20 milioane de lei, iar în bugetul acestui an sunt prevăzuţi 21,31 milioane de lei. Proiectul tehnic şi asistenţa tehnică mai necesită o sumă de 40.000 de lei, iar certificarea – 97.000 de lei. La ultima vizită pe şantier, reprezentanţii constructorului SC Recon au dat asigurări municipalităţii că stadionul mic va fi gata la sfârşitul acestei primăveri. Autorităţile au avansat şi planul de a organiza, cu acest prilej, o competiţie pentru deschiderea oficială.

Documentaţia pentru zona Piaţa Veche, pe listă

Dacă în anul trecut, autorităţile şi-au propus să reabiliteze toate cişmelele din oraş, în acest an se propune extinderea cimitirului Craiova Nord. Ca şi în 2019, autorităţile iau în calcul amenajarea zonei verzi pe care o reprezintă Parcul Corniţoiu. O altă zonă pe care autorităţile o iau în calcul este reabilitarea hipodromului din Parcul Romanescu, pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) autorităţile alocând suma de 16.000 de lei. Şi în acest an, autorităţile şi-au programat să realizeze documentaţia pentru extinderea Centrului Istoric în zona Piaţa Veche. Reactualizarea PUZ-ului pentru proiectul-pilot Lipscănăria Craiovei are alocată, şi în acest an, suma de 11.000 de lei. Zona centrală va fi completată şi prin amenajarea celor două piaţete, Piaţa Regele Ferdinand şi Regina Maria (din zona Doljana) şi Piaţa Regele Mihai I al României, în zona parcării de la New York. 

Semaforizări de intersecţii şi parcări supraetajate

Pe lista de investiţii a lui 2020, sunt prinse mai multe semaforizări de străzi şi implementarea unui sistem de supraveghere video în Craiova, realizarea studiului de fezabilitate în acest scop ridicându-se la suma de 135.000 de lei, iar execuţia la 100.000 de lei. Autorităţile au mai prins, tot la capitolul documentaţie, realizarea SF-urilor pentru amenajarea de parcări supraetajate la intersecţia străzii „Fraţii Goleşti” cu Calea Bucureşti şi la intersecţia străzilor „Unirii” cu „Corneliu Coposu”. Un alt studiu care a fost prins este pentru testarea calităţii aerului în Craiova, lucrare pentru care a fost alocată suma de 229.000 de lei.

19 milioane de lei, alocaţi pentru reabilitarea străzilor

O parte însemnată din bugetul pe anul 2020 este alocată pentru reabilitarea străzilor din Craiova. Acordul-cadru pentru modernizarea străzilor şi aleilor are destinată o sumă de 19,34 milioane de lei. Pentru exproprierile care se vor face este prevăzută suma de 1,4 milioane de lei. Pe listă sunt mai multe străzi, între care strada Parângului – 700.000 de lei, strada Ramuri – 850.000 de lei, strada Migdalului – 700.000 de lei, strada Lăcrămioarei – 1.000.000 de lei, strada Zăvoiului – 630.000 de lei. Tot pe lista de investiţii este prinsă, de asemenea, şi străpungerea străzii „Traian Lalescu” în Calea Bucureşti, pentru această investiţie fiind alocată suma de 500.000 de lei, iar pentru exproprieri – 450.000 de lei. Tot în acest an este prinsă şi realizarea pasajului rutier de la Electroputere – 34.000 de lei.