Muncitori ucişi de un mal de pământ

0
371

Doi craioveni, de 49, respectiv 56 de ani, angajaţi ai SC Conicon Prest SRL Craiova, şi-au pierdut viaţa, ieri, în jurul prânzului, după ce un mal de pământ s-a prăbuşit peste ei, cu tot cu armătura din fier beton. Zeci de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au muncit mai bine de o oră pentru a-i scoate pe cei doi de sub grămada de pământ sub care au fost prinşi, la mai bine de 2 metri adâncime. Tragedia s-a petrecut pe strada Unirii din Craiova, unde firma construieşte un imobil de locuinţe colective. Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj şi poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj ajunşi la faţa locului au deschis o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanţelor în care s-a petrecut evenimentul, deocamdată cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă.

Cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au fost solicitate ieri, în jurul orei 11.30, să intervină pentru a scoate două persoane prinse sub un mal de pământ, pe strada Unirii din Craiova, la nr. 177. Mai multe echipaje de pompieri au fost trimise la faţa locului, cu o autospecială de Descarcerare Grea, un echipament Multi-Risc special pentru căutare – salvare în medii greu accesibile, o ambulanţă SMURD, dar şi o ambulanţă a SAJ Dolj. Mai bine de o oră au muncit pompierii să scoată din groapa adâncă de peste 2 metri pământul şi armătura de fier beton căzute peste cei doi bărbaţi, reuşind, în final, să-i recupereze, pe rând. Din nefericire, medicii SMURD nu au găsit semne vitale la nici unul dintre bărbaţi, fiind declarat decesul acestora. Intervenţia cadrelor ISU Dolj a fost coordonată, în teren, chiar de comandantul unităţii, col. Constantin Florea, după cum a precizat lt. col. Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.

Inspectorii ITM Dolj ajunşi şi ei la faţa locului, împreună cu poliţiştii IPJ Dolj, au demarat cercetările, stabilind că victimele, Lucian Oală, de 49 de ani, angajat ca dulgher, şi Marin Patroi, de 56 de ani, fierar, lucrau într-o groapă de aproximativ 2 metri adâncime, deasupra căreia erau aproape 6 metri de pământ rezultat din excavare. Malul de pământ era asigurat cu un sistem de bârne din lemn, iar în interior era montată o armătură din fier beton. Muncitorii au îndepărtat bârnele pentru a monta cofrajul peste armătură, ca să toarne beton, moment în care s-a surpat o porţiune din malul de pământ, antrenând şi armătura din fier beton, care s-a prăbuşit peste cei doi bărbaţi, accidentându-i mortal. „Ambele victime lucrau cu forme legale, având contracte de muncă, şi aveau completate la zi fişele de medicina muncii şi de instructaj la protecţia muncii. În cauză se fac cercetări pentru stabilirea caracterului evenimentului şi a eventualelor persoane responsabile”, ne-a declarat Adina Boboş, purtătorul de cuvânt al ITM Dolj.

La rândul lor, poliţiştii IPJ Dolj au deschis un dosar penal şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Trupurile neînsufleţite ale celor doi craioveni au fost duse la morga Spitalului Municipal Filantropia pentru efectuarea necropsiilor, după cum au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.