Au dat 900 de lire sterline ca să scape! / Cinci craioveni condamnaţi definitiv într-un dosar de viol şi cumpărare de influenţă

0
322

Cinci craioveni, doi dintre ei tată şi fiu, au fost condamnaţi definitiv la pedepse cuprinse între 2 şi 8 ani şi 5 luni închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi viol în formă calificată. Trei dintre inculpaţi au violat o fată de 14 ani, apoi unul dintre autori a oferit 900 de lire sterline şpagă unui poliţist al Secţiei 3 Craiova pentru a schimba declaraţiile lui şi ale fiului din dosarul de viol. Hotărârea a rămas definitivă pe 28 noiembrie, când Curtea de Apel Craiova a respins apelurile inculpaţilor, menţinând sentinţa Tribunalului Dolj.

Reamintim că Florin Iulian Ferariu, de 25 de ani, Viorel Guluş, de 49 de ani, fiul său, Alexandru Gabriel Guluş, de 16 ani, Aurelia Daniela Cimpoeru, de 32 de ani, şi Viorel Alexe au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 31 octombrie 2016, într-o cauză complexă vizând comiterea infracţiunilor de viol în formă calificată (comis de trei persoane) şi cumpărare de influenţă, cu intenţia de a scăpa de cercetări în dosarul de viol.

900 de lire sterline şpagă pentru a scăpa…

Cercetarea în cauză a început după ce o fată în vârstă de 14 ani a depus o plângere la Secţia 3 Poliţie Craiova în care explica faptul că, în dimineaţa zilei de 4 septembrie 2016, Viorel Guluş, împreună cu alte două persoane (fiul său, Alexandru Gabriel, în vârstă de 16 ani, şi un alt tânăr, Florian Iulian Ferariu, de 25 de ani), au forţat-o să întreţină relaţii sexuale. Plângerea penală formulată împotriva celor trei a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, au fost demarate verificările, însă în raportul medico-legal nu au fost consemnate leziuni fizice, astfel că cercetările au continuat cu suspecţii în libertate, toţi trei fiind chemaţi să dea declaraţii cu privire la fapta de care erau acuzaţi. Numai că, în acest context, pe 8 septembrie, agentul principal Sîrbu Marian Alin, din cadrul Secţiei 3 Poliţie Craiova, a fost contactat telefonic, în repetate rânduri, de Daniela Cimpoeru, de 32 de ani, din Craiova, care i-a solicitat sprijin pentru schimbarea declaraţiei lui Viorel Guluş, de 49 de ani, din municipiu din dosarul de viol. Craioveanca i-a propus poliţistului să îi ofere o sumă de bani în schimbul ajutorului, care ar fi constat în ruperea declaraţiilor aflate deja la dosarul de viol şi înlocuirea cu altele, astfel încât să scape de răspunderea penală.

Agentul de poliţie însă şi-a informat superiorii şi pe ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj. S-a deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar procurorul desemnat şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au pus la punct rapid detaliile flagrantului, întrucât Viorel Guluş şi fiul său intenţionau să dispară (şi chiar plecaseră din Craiova). Viorel Guluş şi Daniela Cimpoeru au fost prinşi în biroul agentului de la Secţia 3 Poliţie în timp ce îi ofereau 900 de lire sterline şi au ajuns după gratii. Ulterior au fost arestaţi Viorel Alexe, dar şi fiul lui Guluş, în timp ce Ferariu, care este recidivist, şi a dispărut după comiterea faptei, a fost dat în urmărire internaţională. El a ajuns în arestul IPJ Dolj la începutul lunii ianuarie 2017, după ce a fost prins la vama Nădlac de poliţiştii de frontieră.

Pedepse până la 8 ani şi 5 luni de închisoare

Pe 13 septembrie 2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cauza de viol, cele două dosare fiind conexate, inculpaţii fiind trimişi în judecată pe 31 octombrie 2016.

Pe 7 iulie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în acest caz. Astfel, Viorel Guluş a primit 7 ani de închisoare, Aurelia Daniela Cimpoeru a primit 2 ani de închisoare cu executare,Viorel Alexe a primit 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare, Alexandru Gabriel Guluş a fost condamnat la măsura educativă a internării într-un centru educativ pe o perioadă de 3 ani, iar Florian Iulian Ferariu a primit cea mai mare pedeapsă, întrucât mai avea două condamnări la închisoare cu suspendare, rezultând, în final 8 ani şi 5 luni închisoare, inculpaţii fiind obligaţi şi la plata sumei de 20.000 lei daune morale către victimă.

Inculpaţii au declarat apel, însă pe 28 noiembrie a.c., magistraţii Curţii de Apel Craiova le-au respins apelurile, menţinând sentinţa pronunţată la Tribunalul Dolj. Ulterior, poliţiştii craioveni au ridicat-o pe Aurelia Daniela Cimpoeru de la domiciliu şi au încarcerat-o la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, pentru ispăşirea pedepsei, ceilalţi inculpaţi fiind după gratii.