Au fost aprobate primele norme la nivelul UE privind utilizarea civilă a dronelor

0
281

Toate dronele care dezvoltă la impact o energie mai mare de 80 Jouli precum şi dronele care prezintă risc pentru securitate şi viaţă privată vor fi înregistrate în sisteme naţionale armonizate la nivel European. Conform acordului obţinut săptămâna trecută, la Bruxelles, proiectarea şi fabricarea dronelor va trebui să respecte cerinţele fundamentale ale UE privind siguranţa, securitatea şi protecţia datelor cu caracter personal.

Regulamentul aprobat actualizează, de asemenea, legislaţia UE privind siguranţa în sectorul aviaţiei. Având în vedere că traficul aerian se va dubla în deceniile următoare, obiectivul este de a crea un sistem mai flexibil, bazat pe risc la nivelul UE şi al statelor membre, care să permită identificarea rapidă şi eficientă a potenţialelor ameninţări. Se va menţine un nivel ridicat de siguranţă fără a afecta competitivitatea Industriei europene. Statele membre şi Comisia vor intensifica, de asemenea, cooperarea în domeniul securităţii aviaţiei, inclusiv securitatea cibernetică.

“Este o veste foarte bună pentru pasageri şi industria aeronautică. Sunt mulţumit că am reuşit să introduc toate propunerile PE în textul final. Le mulţumesc colegilor mei din PE, pentru rezultatul obţinut, şi în special Karimei Delli, preşedinta Comisiei pentru Transport…”, a subliniat raportorul Marian-Jean Marinescu, europarlamentar PNL.

  Comisia Europeană (CE) este însărcinată cu definirea unor cerinţe specifice, in funcţie de zona de operare şi tipul de operaţie, caracteristicile dronei – masă, viteza şi echipamentele din dotare vor determina certificarea aparatului.