Chiţu, cu şpiţu’, Hagi şi cu Hodorogea ne bătură în Dobrogea

0
390

Meci greu şi încheiat cu scandal contra „satelitului Stelei”

Patronul şi antrenorul Viitorului alias „Regele blaturilor cu Steaua”, a stârnit scandalul şi bătaia de la finalul jocului

craiovaCa şi anul trecut, când a fost spulberată cu 4-0 de Viitorul la Ovidiu, Universitatea Craiova n-a avut nicio şansă nici acum în faţa puştilor lui Hagi, care au câştigat din nou lejer şi au ajuns lideri în Liga I, măcar până când joacă „fraţii” lor stelişti. Deşi nu l-au avut pe noul star, Florinel Coman, pe teren, dobrogenii s-au impus din start, dovedindu-se, paradoxal, mult mai maturi în joc decât oltenii. După cum a alcătuit echipa, cu 6 jucători defensivi, şi cum a abordat jocul, pe contraatac, Hagi ar fi fost mulţumit cu un 0-0, dar n-a putut refuza cadourile Craiovei, care s-a dovedit naivă chiar şi în faţa unei echipe lipsite de experienţă.  Chiţu a făcut 1-0 în debut, după ce a şutat cu şpiţul la colţul scurt, dar acţiunea-i fusese creată de prostiile legate ale lui Kelic, Vătăjelu şi Calancea. Hodorogea a dublat avantajul înainte de pauză, la un corner deviat de pe scurt de Nimely, de lângă Rocha. Alb-albaştrii au avut o posesie sterilă, fără a crea pericol la poarta Viitorului. La pauză, Mulţescu a schimbat „suspendaţii” între ei, Mateiu lăsându-i loc lui Bancu, care s-a dovedit însă la fel de bezmetic.

Universitatea Craiova a avut prima ocazie abia în startul reprizei secunde, prin Băluţă, fostul jucător al Viitorului fiind blocat de Râmniceanu. Tot Băluţă a avut un exterior care a ratat de puţin poarta, dar prea puţin pentru un meci în care puştii lui Hagi au jucat agresiv şi au fost pragmatici, iar craiovenii s-au avântat în van şi s-au plâns permanent că sunt faultaţi. Riposta oaspeţilor a venit abia după meci, de la Rambe.

Ultimele minute au aparţinut tot gazdelor, care au avut câteva ocazii de a repeta scorul de anul trecut. Pe final, lângă Ivan, care parcă a apărut pe teren direct de la cheful cu Cârţu, am avut ocazia să-l vedem şi pe circarul Rambe, de parcă nu ne fusese de ajuns un purtător ilegal de ghete, Kelic. La Ovidiu, Craiova a avut cea mai slabă prestaţie din acest sezon, într-un alt meci care i-a oferit şansa de a trece pe primul loc.

La final, însuşi Hagi a fost cel care a declanşat o bătaie generală. Rambe avea să fie eliminat, după singura sa faptă bună, când i-a luat apărarea lui Vătăjelu, care fusese bruscat la centrul terenului de Hagi, a cărui echipă joacă agresiv cu toţi adversarii şi se predă doar în faţa Stelei. Portarul Râmniceanu a sărit în apărarea antrenorului său, dar a primit un croşeu de la Rambe, altercaţia implicând aproape toţi jucătorii şi oficialii celor două echipe. Hagi a continuat cu scandalul şi la vestiare, când i-a ameninţat pe rând pe craioveni.

Mulţescu: „Hagi s-a expus, nu trebuia să ajungă acolo”

Antrenorul Craiovei, Gigi Mulţescu a caracteririzat astfel partida de la Ovidiu: „Am fost în terenul lor, am avut acţiuni de poartă, iar pe o contră a fost o greşeală. Noi am atacat cu toate mijloacele, sigur cu greşeli la construcţie, dar atitudinea a fost aceeaşi. În repriza a doua am dominat şi ne-am creat destule faze. A fost parcă un deja-vu, acum câteva etape am trăit-o cu Alibec, acum cu Chiţu, un jucător de valoare. Una peste alta, am ratat această şansă, dar felicit echipa pentru că a păstrat acelaşi spirit ofensiv de la început până la sfârşit. Antrenorul a mărturisit că nu a văzut ce s-a întâmplat după fluierul final, însă consideră că Hagi nu trebuia să intervină: „Eu am plecat la cabine imediat, nu am văzut nimic. Îmi pare rău pentru Gică, pentru că s-a expus, nu avea voie să ajungă acolo. Trebuia să evite treaba asta, dar dacă cineva de la noi s-a comportat urât, o să discutăm. Problema este că nu trebuia să se ajungă acolo, iar arbitrul este părtaş. A lăsat jocul dur, dar deja nu îmi mai place ce se întâmplă în campionatul românesc”.

Bogdan Vătăjelu a explicat şi el la final incidentele. „S-a terminat meciul, Cătălin Carp a venit şi mi-a adresat nişte injurii. Mă rog, el a fost mai bun, a câştigat, dar nu trebuia să se termine în felul ăsta. Lucrurile au degenerat cum nu trebuia şi e păcat, pentru că a fost doar un meci. Chiar dacă ne-au învins fără să avem o ocazie destul de clară, nu trebuia să se termine aşa şi îmi pare rău că am rămas cu un gust amar din cauza a ceea ce s-a întâmplat. În privinţa jocului, eu am făcut o greşeală în minutul 5, a trebuit să trec repede peste ea şi am încercat să fac cât mai multe lucruri bune după aceea, să ajut echipa, dar nu am putut mai mult. Asta am putut şi îmi pare rău că din greşeala mea s-a luat primul gol. Poate că altul era cursul partidei dacă nu făceam eu acea eroare. Nu ştiu care este problema noastră legată de această inconstanţă, am avut două meciuri destul de apropiate ca zile, am avut de parcurs şi un drum destul de lung, cred că se poate vorbi şi de puţină oboseală. Asta e, trebuie să mergem înainte, avem un meci cu CFR Cluj şi sperăm să luăm cele trei puncte. Situaţia nu este critică, suntem pe locul trei, iar obiectivul nostru principal este accederea în play-off. Sper să ne îndeplinim acest obiectiv“.

Andrei Ivan a vorbit şi el despre joc: „Am luat gol în minutul 4 şi acel gol ne-a doborât. A fost un meci foarte greu, ei au făcut un meci bun şi nu ştiu ce nu ne-a mers astăzi. Eu zic că mai avem nevoie de doi-trei jucători ca să ne batem la campionat”.

Atitudine agresivă şi discurs xenofob al lui Hagi

Deşi el a fost cel a început scandalul, provocându-l pe Rambe şi îmbrâncindu-l pe Vătăjelu, Hagi a dat vina pe atacantul din Capul Verde, la final având o reacţie cu accente xenofobe la adresa jucătorilor străini. Cu o frustrare inexplicabilă, Hagi a răbufnit la adresa jucătorilor şi oficialilor Craiovei şi la conferinţa de presă, nelăsându-i să dea declaraţii decât după ce a vorbit el şi jucătorii săi, deoarece „suntem acasă şi am şi câştigat”: ”Străini care vin în România au venit să mă înjure. Măcar să fie străini de valoare, dar nu sunt. Şi Madson ăla ne-a înjurat. Străinii să vină să joace fotbal, nu să vină să înjure. Să vină străini mai buni decât ai noştri, nu să aibă 200 de kilograme. Zici că n-au dormit 3 zile. A jucat 30 de meciuri şi a dat un şut pe poartă. Să se ducă la el să înjure şi să sară la bătaie. Păi să vină în România să ne bată? Ce nu pot să suport, jucătorii care sunt aduşi din altă parte să aibă respect pentru cei care au jucat fotbal. Să vină ei la mine acasă şi să mă înjure. Auzi, tu, să vină ăla să ne bată. Cred că am făcut un meci fantastic, nu le-am dat spaţiu, ne-a ieşit, am fost mai buni”,  a  fost discursul lui Hagi, din care nu au lipsit obişnuitele-i dezacorduri.

De fapt, ieşirile violente ale lui Hagi nu sunt deloc rare, cele mai celebre fiind faultul criminal de la Euro 2000, care a pus capăt carierei lui Antonio Conte, şi lovitura aplicată lui Tony Adams în finala Cupei UEFA din acelaşi an.  Chiar la Craiova am avut parte de câteva mostre: în 1990, când l-a rupt pe Dănuţ Bica la acel 2-0 pentru Ştiinţa pe „Central”, şi mai recent, în urmă cu doi ani, când Şeroni i-a rupt piciorul lui Bancu şi Hagi se agita pe marginea terenului, protestând că nu a fost fault, calmându-se abia când a văzut urmările.

Viitorul Constanţa – Universitatea Craiova 2-0

Au marcat: Chiţu 5, Hodorogea 36.

Stadion: Central (Ovidiu), spectatori: 1.000

Viitorul: Râmniceanu 6 – Hodorogea 7, Țâru 6, Boli 7, Ganea 6 – Benzar 6, Carp 6 (56 Nedelcu) 6 – Chiţu 8, Marin 7, Cicăldău 6 (83 Purece) – Nimely 7 (77 Iancu). Antrenor: Gheorghe Hagi.

Universitatea: Calancea 4 – Briceag 5, Kelic 4, Acka  6 (46 Kay) 6, Vătăjelu 4 – Mateiu 5 (46 Bancu) 5, Zlatinski 6 – Băluţă 7, Gustavo 6, Rocha 5 (77 Rambe) 4 – Ivan 5. Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Arbitru: Radu Petrescu 5.

Eliminaţi: Râmniceanu – Rambe (ambii după terminarea jocului).