România a învins greu Tunisia, 30-28, în meciul de debut la Mondialele de handbal – Ada a făcut diferenţa

0
60

Extrema din Băileşti, Adriana Nechita, a contribuit decisiv la întoarcerea rezultatului

Fetele de la handbal ne-au obişnuit din start cu emoţiile la Mondialul sud-american. În minutul 43 erau conduse cu 22-19 de Tunsia şi nu se întrevedea o îmbunătăţire a jocului „tricolorelor”. La precedentele întâlniri cu naţionala din nordul Africii fusese măcel şi, deşi între timp magrebiencele nu învăţaseră mult handbal, le-am tratat superficial şi am dus suspansul până în ultimul minut. Ada Nechita a fost cea care a dat semnalul revenirii, marcând din cele mai dficile unghiuri sau chiar de la linia de 9 metri. Băileşteanca a fost de altfel a doua marcatoare a noastră, cu 6 reuşite, majoritatea în momente-cheie ale partidei. Prima repriză a fost neaşteptat de echilibrată, iar neatenţia din faza defensivă a româncelor le-a trimis la cabine în dezavantaj de un gol, 14-15. Declinul a continuat şi după pauză, însă ultimul sfert de oră ne-a aparţinut, consifiinţind victoria la două goluri diferenţă. Reuşitele Adei Nechita şi marcajul om la om făcut de Vali Ardean la cea mai bună jucătoare tunisiană, Mouna Chebbah, de la Viborg, au contat decisiv în disputa de la Sao Paolo. Pe final Adina Fiera a fost de neoprit la 9 metri şi am reuşit să păstrăm avantajul, chiar dacă emoţiile au durat până în ultimul minut. Deşi acum 2 ani în China a fost 39-22 pentru tricolore, de această dată s-a terminat 30-28 şi toată lumea a fost mulţumită de debutul victorios. În seara aceasta, de la ora 19 (în direct la Dolcesport), România va avea un meci teoretic foarte uşor contra Cubei. „Cubanezele nu prea ştiu handbal, iar asta nu e bine pentru noi, fiindcă nu joacă după reguli şi este dificil uneori să te adaptezi la un astfel de joc” a descris următorul adversar al României interul Adina Fiera, golghetera din meciul cu Tunisia, cu 8 reuşite. Au evoluat pentru România: Talida Tolnai (procentaj 43 % la mingi apărate), Tereza Tamaş (25 %) – portari şi jucătoarele de câmp: Chintoan (3 goluri), Amariei, Nechita (6), Brădeanu (4), Manea, Ardean (4), Chirilă (5), Fiera (8), Curea, Tivadar, Cartaş, Băbeanu.

Oana Manea revine cu Brazilia

Pentru următoarele două jocuri România va sta doar într-un pivot, Oana Manea accidentându-se în meciul de debut. După ce a făcut o rezonanţă magnetică la piciorul stâng, Oana a aflat că are ligamentele colaterale întinse şi va fi menajată în următoarele două partide ale naţionalei României, cele contra Cubei şi Japoniei. În condiţiile în care Ionela Stanca a rămas acasă, fiind însărcinată, Radu Voina o va avea la dispoziţie pentru postul de pivot doar pe Florina Chintoan de la U Jolidon Cluj pentru jocurile următoare.

Şocul primei etape: Islanda a bătut Muntenegru

În meciul inaugural al Mondialului din Brazilia, ţara gazdă a învins la scor reprezentativa Cubei, scor 37-21, într-un meci din grupa C, din care face parte şi România. În celălalt joc din grupa noastră, Franţa a zdrobit Japonia, scor 41-22. Prima supriză de proporţii a venit din grupa A, Muntenegru, cu vedetele Bulatovici şi Popovici în prim-plan, fiind învinsă de Islanda, debutantă la o asemenea competiţie. Rezultatele primei runde de la Mondialul brazilian: Grupa A: Islanda – Muntenegru 22-21, Germania – Norvegia 31-28, Angola – China 30-29; Grupa B: Kazahstan – Australia 37-9, Rusia – Coreea de Sud 39-24, Spania – Olanda 34-27; Grupa C: Brazilia – Cuba 37-21, România – Tunisia 30-28, Franţa – Japonia 41-22; Grupa D: Suedia – Argentina 37-11, Danemarca – Uruguay 36-10, Croaţia – Coasta de Fildeş 36-20.