Din 2012 se introduce coplata pentru serviciile medicale

0
333

Românii vor plăti, din 2012, o parte din costurile unor servicii medicale, contribuţie care nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale, de la acest sistem urmând să fie scutiţi aproximativ opt milioane de pensionari, elevi, studenţi şi unii pacienţi. Legea 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care este introdusă coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui „tichet moderator pentru sănătate”, a fost publicată pe 30 noiembrie în Monitorul Oficial. Actul normativ defineşte coplata drept contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate. Suma ce va fi percepută ca şi coplată se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale.

De la coplată vor fi scutiţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună. În total, potrivit estimărilor Ministerului Sănătăţii, 8.006.507 persoane.

Executivul propunea, în noiembrie 2010, când a fost adoptat proiectul, ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depăşească 600 de lei, iar peste această sumă consultaţiile, analizele şi spitalizările să fie gratuite. Ministerul Sănătăţii preconiza o sumă de 5 lei pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat,  15 lei pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru, 10 lei pentru consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu, şi 20 de lei pentru consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru. De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20 de lei.