Senator de Dolj, Mihail Genoiu (interpelare): Programele pentru susținerea domeniului turismului, în urma crizelor generate de situația mai multor companii aeriene

0
604

Având în vedere nemulțumirile și solitările transmise în spațiul public de către reprezentanții asociațiilor și antreprenorilor români din domeniul turismului și al ospitalității, vă rog să-mi comunicați motivele care au stat la baza amânării schemei de ajutor de stat Horeca 2, al cărui termen de implementare a fost 30 iunie 2022, precum și dacă există un calendar stabilit de Ministerul Antreprenoritatului și Turismului pentru relansarea acestui program.

Așa cum știți schema de ajutor de stat HORECA2, avea ca scop compensarea pierderilor cauzate de COVID în 2021, raportat la 2019. Deşi ANAT, împreună cu celelalte asociaţii şi patronate din domeniu, au iniţiat discuţii şi întâlniri pe tema lansării acestui program încă de la începutul anului, arătând cu cifre concrete necesitatea reluării schemei de ajutor pentru IMM-uri, termenul de 30 iunie 2022 a fost depășit, iar antreprenorii din domeniu se confruntă în prezent cu dificultăți financiare generate de creșterea inflației și scăderii cererilor din partea turiștilor.

Cu toate că actul normativ, respectiv Ordonanţa nr. 10 prin care era deschisă calea adoptării schemei HORECA 2, a fost adoptată în luna februarie a acestui an, schema în sine nu a fost fost elaborată şi aprobată, până la expirarea cadrului UE pentru COVID.

În acest moment, multe agenţii de turism au pierderi considerabile ca urmare a blocării activităţii anumitorcompanii aeriene, în același timp asigurările de insolvenţă utilizate în prezent nu oferă soluţii viabile în momente de criză, neputând garanta despăgubirea integrală a turiştilor, aşa cum prevede legea, ceea ce duce la un blocaj în piața turismului.

Aveți în vedere o soluţie de urgenţă către să rezolve această situație de criză?

De asemenea, vă rog să-mi comunicați dacă în prezent la ministerul pe care îl coordonați este în lucru un program sau o schemă de ajutor de statcare să facă din nou posibilă finanţarea acestui domeniu din fondurile europene dedicate turismului și industriei HORECA.

În ceea ce priveşte promovarea turismului intern, care este situația la zi a proiectului de Ordonanţă referitor la acest domeniu și care sunt reglementările care vor fi adoptate pentru stimularea creșterii gradului de ocupare al turiștilor străini.

În același timp, vă rog să-mi comunicați care este bugetul estimativ de promovare a României în plan extern pentru anul viitor, care a fost stabilit de Ministerul Antreprenoritatului și Turismului?