Au început lucrările de modernizare a drumului judeţean 561A

0
2144

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a a anunţat recent începerea lucrărilor de modernizare a drumului judeţean 561A Giurgiţa – Urzicuţa – Afumaţi – Băileşti – Moţăţei – Unirea – Pleniţa – limita cu judeţul Mehedinţi, în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană în valoare totală de 47,5 milioane de euro.

În acest context, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a evidenţiat rolul esenţial al fondurilor nerambursabile pe care instituţia le-a atras în derularea principalelor investiţii care au ca obiectiv îmbunătăţirea reţelei rutiere a judeţului.

„Aşa cum se cunoaşte, acest drum în lungime de 70 de kilometri, pentru care am obţinut fonduri printr-un apel al Programului Operaţional Regional dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, a fost împărţit în două segmente, pentru a facilita atât accesarea finanţării, cât şi realizarea modernizării.

Ne bucurăm să anunţăm că, la sfârşitul acestei săptămâni, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor pentru cel de-al doilea tronson, cuprins între Moţăţei şi limita cu judeţul Mehedinţi, care măsoară peste 30 de kilometri. În condiţiile în care, luna trecută, s-a dispus acelaşi lucru şi pentru primul segment al drumului, ne aflăm acum în momentul în care putem spune că investiţia cea mai amplă a Consiliului Judeţean Dolj în domeniul infrastructurii rutiere se află în plină derulare.

Vorbim despre cel mai lung drum din reţeaua pe care o gestionează CJ, un drum pe care, dacă nu am fi făcut toate eforturile în vederea accesării fondurilor europene, nu am fi putut spera să-l modernizăm vreodată, având în vedere limitările bugetare, având în vedere faptul că valoarea acestui demers depăşeşte de aproape 7 ori fondurile proprii pe care instituţia noastră le avea la dispoziţie pentru dezvoltare în 2020.

Noi am fost însă în permanenţă preocupaţi de accesarea fiecărei posibilităţi de finanţare nerambursabilă şi iată că, rămânând în domeniul infrastructurii de transport, şi cel de-al doilea drum judeţean ca lungime, cel care leagă Craiova de zona de sud a judeţului, ajungând până la Cetate, a intrat şi el în modernizare în cursul acestui an. În sumă de aproape 50 de milioane de euro, asigurate în principal prin Programul Operaţional Regional, este cel mai valoros proiect cu fonduri europene pe care CJ îl are în desfăşurare pentru îmbunătăţirea reţelei rutiere“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Investiţii în modernizarea arterelor rutiere

La rândul său, vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a reliefat faptul că planul amplu de îmbunătăţire a reţelei de drumuri judeţene, alimentat cu aproape 150 de milioane de euro din fonduri europene, va avea drept rezultat şi crearea unor noi oportunităţi pentru dezvoltarea economică a localităţilor.

„Odată cu începerea lucrărilor de modernizare a DJ 561A, ajungem la 8 şantiere deschise doar în domeniul infrastructurii rutiere, cu finanţare nerambursabilă obţinută fie prin programe ale Uniunii Europene, fie prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II. Este, cu siguranţă, unul dintre cele mai reuşite mandate ale Consiliului Judeţean în privinţa îmbunătăţirii reţelei rutiere, dacă ne gândim la faptul că aceşti ultimi ani au însemnat aproape 150 de milioane de euro atrase în acest scop, prin 10 proiecte care vizează peste 200 de kilometri de drumuri.

Trebuie subliniat faptul că ieşim din sfera reabilitărilor şi vorbim despre investiţii în modernizarea arterelor rutiere, despre lucrări complexe, care includ – aşa cum se întâmplă şi în cazul drumului judeţean 561A – nu doar asfaltarea părţii carosabile, ci şi realizarea unei întregi serii de elemente de infrastructură conexe, cum ar fi trotuare, parcări, staţii pentru autobuze sau treceri moderne pentru pietoni.

Acest domeniu rămâne în centrul preocupărilor noastre, pentru că ne dorim, pe de o parte, comunităţi mai bine conectate, iar pe de altă parte legături mai bune între rural şi urban. Dar, dincolo de această dimensiune socială, o infrastructură de calitate înseamnă dezvoltarea localităţilor, prin acces facil al investitorilor în aceste zone“, a afirmat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cosmin Vasile.

Termenul de executare a lucrărilor, 24 de luni

Contractul pentru executarea lucrărilor de modernizare a primului tronson din drumul judeţean 561A Giurgiţa (DJ 561) – Urzica Mare – Urzicuţa – Afumaţi – Boureni – Băileşti – Balasan – Moţăţei Gară – Moţăţei (intersecţia cu DN 56), în lungime de 39,367 kilometri, a fost atribuit asocierii formate din SC Domarcons SRL şi SC Erpia SA, la o valoare de 102.140.282,11 lei (echivalentul a 21.093.340,37 euro).

Lucrările pentru modernizarea celui de-al doilea segment al DJ 561A Moţăţei (intersecţie DN 56) – Dobridor – Unirea – Pleniţa – limita cu judeţul Mehedinţi, cu o lungime de 30,496 kilometri, sunt executate de asocierea SC Panadria SRL – SC Strade Bauunternehmung SRL, în baza unui contract cu valoarea de 78.942.719,31 lei (echivalentul a 16.324.645,21 euro).

Termenul de executare a lucrărilor pentru fiecare dintre cele două tronsoane este de 24 de luni.