Ziua Internaţională a Educaţiei, sărbătorită la Şcoala Gimnazială „Traian”

0
417

Data de 5 octombrie este marcată în toată lumea drept Ziua Internaţională a Educaţiei. Cu pasiune şi răbdare, cu meticulozitate şi iubire faţă de copii, dascălul reuşeşte mereu să fie raza de lumină care se lasă a fi sădită în inima şi sufletul copilului. De-a lungul timpului, acesta a reuşit, în ciuda vicisitudinilor vieţii, sa contribuie la propăşirea neamului românesc. El a găsit întotdeauna resursele interioare pentru a putea învinge obstacole şi neajunsuri. În jurul lui, s-au conturat, într-un mod aparte, portrete memorabile ce străbat timpul şi sunt argumente ale devotamentului profesional de care au ştiut să dea dovadă.

El este cel care, cu credinţă şi dăruire, slujeşte şcoala românească, deşi astăzi, statutul dascălului s-a schimbat. Din păcate, tot mai mulţi tineri nu mai văd în dascăl un model de reuşită în viaţă, ignoră această profesie şi merg pe un alt drum. Un rol deosebit de important pentru realizarea oricărui individ, îl are însă, educaţia. Prin educaţie, ca şi fenomen social, înţelegem transmiterea experienţei de viaţă, de la o generaţie la alta, cunoaşterea bunelor maniere şi comportarea în societate conform cu aceste deprinderi.

Fiecare cuvânt pe care îl învăţăm ne completează, fiecare literă se adaugă la propoziţia care ne defineşte, fiecare sunet dă viaţă cântecului lăuntric al fiinţei noastre. Suntem informaţie vie, fiecare acţiune intreprinsă adăugându-se memoriei noastre colective. Paton definea educaţia ca fiind ,, arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute, ale acelora care dispun de ele”. Aristotel, în lucrarea sa ,, Politica” considera că ,, educaţia trebuie să fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare”, iar filosoful german, Immanuel Kant aprecia că educaţia contribuie la valorificarea naturii umane în folosul societăţii: ,,este făcut să ne gândim că natura omenească va fi mai bine dezvoltată prin educaţie şi că se poate ajunge a i se da o formă care să-i convie cu deosebire. Aceasta ne descoperă perspectiva fericirii viitoare a neamului omenesc” .

În această zi de 5 octombrie, cu o aşa de mare semnificaţie,  Ziua internaţională a Educaţiei, în fiecare şcoală elevii îşi cinstesc dascălii, prin numeroasele activităţi pe care le desfăşoară. Eevii de la Şcoala Gimnazială ,,Traian”, Craiova, au ca obiectiv în această zi, să cunoască mai bine rolul şi rostul dascălului şi să pună în lumină memoria celor de la catedră. Unii dintre ei creează compuneri în care oglindesc chipul dascălului lor, alţii confecţionează felicitări în care să le spuna un ,,La mulţi ani” din inimă.

Programul manifestărilor dedicate Zilei de 5 octombrie este unul destul de bogat la Scoala Gimnazială  ,,Traian” . Au loc mese rotunde, dezbateri cu semnificaţia acestei zile, medalioane literare pe această temă, ateliere de lucru pentru identificarea calităţilor unui dascăl ideal etc. De asemenea, tot în această zi are loc premierea elevilor care au obţinut Atestatul Cambridge în anul şcolar 2017/2018, având ca profesori coordonatori pe doamnele profesoare Nechita Raluca şi Dana Velicescu. Şcoala ,, Traian” este Centru autorizat de examinare Cambridge din anul 2012, fiind primul gimnaziu acreditat din Craiova şi evaluând, până în prezent, 1000 de elevi. Din anul 2014, Scoala Gimnazială ,, Traian” a primit titlul de Advantage Member al Consiliului Britanic. Toţi elevii  au primit cerficate de competenţe lingvistice, nivel  A1, A2, B1 , B2.

Aşadar, Ziua Internaţională a  Educaţiei este marcată  cum se cuvine şi în oraşul nostru.

BEATRICE SILVIA SORESCU