Târgul din Romanești se extinde cu 1,4 hectare

0
202

Practic, se revine la dimensiunile inițiale ale târgului, administrația piețelor din Craiova luându-și înapoi cei 14.000 de metri pătrați (1,4 hectare) pe municipalitatea îi preluase, anul trecut, în domeniul public. Între timp, suprafața respectivă a fost asfaltată integral și va servi ca platou de desfacere pentru comercianții de legume și fructe.

Târgul din Romanești și-a adăugat recent o suprafață de 14.000 de metri pătrați. Terenul se află în vecinătatea imediată a actualului amplasament și a fost nevoie de preluarea acestuia după ce s-a constatat de către autorități că a crescut numărul comercianţilor şi producătorilor agricoli de legume şi fructe, în regim en-gross. Solicitarea a venit din partea administrației piețelor și a fost transformată într-un proiect de hotărâre privind modificarea contractului de concesiune a terenului dintre SC Piețe și Târguri și Primăria Craiova. Consilierii municipali l-au votat în unanimitate, în ședința de joia trecută.

Redevența va fi slabilită într-o ședință viitoare

Pentru zona care i-a revenit acum, cu acte, administrația piețelor va plăti Primăriei Craiova o redevență, întocmai cum se procedează și cu celelalte bunuri pe care societatea le-a primit în concesiune în anul 2012, când SC Piețe și Târguri a fost creată. În proiect, nu se precizează și care va fi cuantumul acestei redevențe lunare. Se menționează doar că acest aspect va fi lămurit într-o ședință ulterioară, când autoritățile vor veni cu o propunere de preț asupra căreia consilierii vor fi chemați, din nou, să-și dea votul. Înainte să fie adăugată această porțiune, târgul se întindea pe un o suprafață de numai 10.000 de metri pătrați, pentru care, de asemenea, se plătește o redevență municipalității,  fiind vorba tot de un teren concesionat.

Amplasamentul a fost asfaltat de către autorități

În realitate, este vorba de o revenire a acestei bucăți de teren în ograda târgului de săptămână. Suprafața cu pricina a fost predată primăriei în luna mai a anului 2017. S-a venit atunci cu un proiect de hotărâre de preluare a suprafeței de teren în domeniul public al orașului. Propunerea a fost însușită rapid de consilierii municipali, după ce autoritățile au explicat că terenul este preluat în domeniul public în vederea efectuării unor reparaţii astfel încât să poată fi utilizat „în condiţii normale”. De anul trecut și până acum, cât timp s-a aflat la primărie, suprafața de 1,4 hectare a fost modernizată, cât de cât: cu bani de la bugetul local, autoritățile au reușit să o asfalteze.

Copertine pentru comercianții de vechituri

Pe acest platou, vor fi așezați comercianții de legume și fructe, pentru care administrația piețelor promite că va continua investițiile. pentru început, un grup sanitar de tip modul, achiziționat recent, va fi  instalat în această zonă a târgului. „Pentru a veni în întâmpinarea solicitării comercianților, dar și a clienților târgului, am achiziționat o toaletă de tip modul, care va fi așezată în zona din vecinătatea intrării de pe strada Râului, fiind o investiție din bugetul piețelor”, a precizat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova. O altă investiție pe care administrația piețelor o are în vedere presupune  dotarea cu copertine ușoare a standurilor cu produse second-hand, fiind vorba de comercianții grupați în aripa veche a târgului. „O sumă de bani este deja prevăzută în bugetul pentru anul în curs pentru aceste copertine. Se testează acum mai multe variante pentru a se vedea care este modelul cel mai potrivit”, a mai spus reprezentantul piețelor.