Sentinţă definitivă pentru proxeneţii lui Radu Pariş

0
523

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au pronunţat, vineri, sentinţa definitivă în cazul grupării de 16 proxeneţi şi traficanţi de minore coordonată de olteanul Radu Pariş şi destructurată în 2012. Instanţa de apel a majorat pedeapsa şefului reţelei de la 7 la 8 ani de închisoare, a scăzut pedepsele pentru două dintre inculpate şi a redus termenul de supraveghere pentru alţi patru inculpaţi condamnaţi cu suspendare. Judecătorii Curţii de Apel au menţinut dispoziţiile sentinţei pronunţate pe fond de Tribunalul Dolj în urmă cu un an, privind achitarea celor 16 inculpaţi pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani şi confiscarea a peste 230.000 euro. Membrii grupării au fost acuzaţi că au racolat şi exploatat sexual în Italia, în zona oraşului Milano, peste 150 de tinere şi minore din judeţele Olteniei.

Curtea de Apel Craiova a soluţionat, vineri, 2 octombrie a.c., apelurile declarate de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, dar şi de cei 16 inculpaţi din dosarul grupării de proxeneţi şi traficanţi de minore condamnaţi exact în urmă cu un an, pe 2 octombrie 2014 de Tribunalul Dolj la pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendare şi 7 ani de închisoare cu executare. Instanţa de apel a majorat pedeapsa coordonatorului reţelei, Radu Pariş, de la 7 la 8 ani de detenţie, constatând că este deja în spatele gratiilor, arestat în altă cauză, a redus pedepsele pentru două dintre inculpate – Mariana Georgeta Coşerin de la 7 ani la 2 ani de închisoare cu suspendare şi Gabriela Dumbravă zisă Găbiţa de la 7 la 4 ani închisoare cu executare – şi a redus termenul de supraveghere pentru inculpaţii condamnaţi cu suspendare de la 7 la 5 ani. Restul inculpaţilor au rămas cu pedepsele primite pe fond, anul trecut, la Tribunalul Dolj: Cocîrlău Ion Robertin (fost Şerban) zis “Boască” a primit 7 ani închisoare, şi el fiind arestat în altă cauză, Olaru Emil Alin a primit 2 ani închisoare cu suspendare, Gheorghe Gheorghe Marin (fost Şerban) zis “Laurenţiu” – tot 7 ani închisoare, Barbu Răzbunătorul (fost Şerban/Porumbescu) – 7 ani închisoare, Muntean Ion (fost Buruiană) zis “Balaci” – 7 ani închisoare, Şerban Marian Viconte, zis “Ciobanu” – 5 ani închisoare, Şerban Cristinel – 5 ani închisoare, Şerban Costică zis “Costel” – 5 ani închisoare, Sandu Laurenţiu zis “Maur” – 7 ani închisoare, Radu Marinela Alina – 2 ani închisoare cu suspendare, Olaru Mirabela, zisă Mira/Miri – 2 ani închisoare cu suspendare, Roşu Elena Crina – 2 ani închisoare cu suspendare şi Gheorghe Mihaela zisă “Pitica” – 1 an închisoare cu suspendare. S-au menţinut şi prevederile vizând confiscarea sumelor de bani ridicate la percheziţii de la inculpaţi, sume ce totalizează peste 230.000 euro. Hotărârea de vineri a Curţii de Apel Craiova fiind definitivă, inculpaţii care sunt liberi urmează să fie ridicaţi şi duşi la penitenciar pentru ispăşirea pedepselor.

Acuzaţi că au traficat peste 150 de tinere şi minore

Nu mai puţin de 18 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar, membrii grupării fiind acuzaţi că ar fi exploatat sexual peste 150 de tinere şi minore în Italia. Este vorba despre Radu Pariş, Cocîrlău Ion Robertin, Gheorghe Gheorghe Marin, Barbu Răzbunătorul, Olaru Emil Alin, Olaru Mirabela, Şerban Costică, Şerban Marian Viconte, Sandu Laurenţiu, Şerban Cristinel, Muntean Ion, Roşu Crina Elena, Coşerin Mariana Georgeta, Radu Marinela Alina, Cârpeanu Gheorghe, Hortopan Mirela, Dumbravă Gabriela şi Gheorghe Mihaela, toţi fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism şi spălare de bani. Pe 6 martie 2013, doi dintre inculpaţi, care şi-au recunoscut faptele, au fost condamnaţi. Este vorba despre Cârpeanu Gheorghe, care a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi de Hortopan Mirela, care a primit 2 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 2 luni, faţă de restul procesul continuând până pe 2 octombrie 2014 când Tribunalul Dolj a pronunţat sentinţa pe fond.

Gruparea destructurată în aprilie 2012

Reamintim că, pe 18 aprilie 2012, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, beneficiind de suportul tehnic al specialiştilor S.R.I., au efectuat 26 de percheziţii domiciliare (19 în oraşul Balş, trei în judeţul Gorj, două în municipiul Târgu Jiu, una în judeţul Olt şi una în oraşul Filiaşi), în cadrul unei acţiuni complexe, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, constituit pe raza judeţelor Olt şi Gorj, specializat în traficul de persoane, traficul de minori, proxenetism şi spălare de bani. Membrii grupării erau suspectaţi că au racolat peste 150 de victime, persoane de sex feminin, majore şi minore, cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, provenind din judeţele Olt, Dolj, Vâlcea, Argeş, Teleorman şi Gorj. Victimele erau transportate în Italia şi obligate la practicarea prostituţiei în oraşul Milano şi în zonele adiacente, iar sumele de bani obţinute de acestea erau predate membrilor grupării. Potrivit anchetatorilor, gruparea era suspectată că a obţinut din activitatea infracţională peste 2 milioane de euro. În urma descinderilor din aprilie au fost conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova 31 de persoane, în vederea audierii şi dispunerii măsurilor necesare. Ulterior, la finalizarea cercetărilor, procurorii au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a 18 persoane în acest caz (şase dintre ele în stare de arest preventiv).