Gloriile Ştiinţei i-au întâmpinat pe fani la cantonament, cu ocazia aniversării clubului

0
657

Cu prilejul aniversării a 73 de ani de existenţă, Universitatea Craiova a organizat în ziua de 5 septembrie a.c. câteva evenimente pentru a celebra importanta bornă din istoria clubului. De dimineaţă au fost deschise porţile cantonamentului echipei, din Lunca Jiului, iar fanii au putut vizita complexul în care fotbaliştii Ştiinţei se pregătesc de decenii. De la primele ore, suporterii au descins în interiorul bazei de pregătire şi au imortalizat trofeele expuse şi au avut ocazia să întâlnească glorii ale Universităţii Craiova,  printre care: Gică Craioveanu, Sorin Cârţu, Nicolae Negrilă, Pavel Badea sau Ion Velea.

Modernizat de municipalitate acum câţiva ani, după ce ajunsese într-o stare de degradare teribilă, complexul din Lunca Jiului beneficiază acum de cele mai moderne dotări pentru pregătire şi recuperare. Baza Universităţii Craiova conţine două terenuri de antrenament cu iarbă naturală, sunt 17 camere pentru sportivi, vestiare, piscină, jacuzzi, cameră de crioterapie, saună, 3 terase exterioare, sală de conferinţă, sală de forţă, cameră de masaj, o sală de biliard, bucătărie şi sală de mese.

De la ora 18, jucătorii Universităţii Craiova îi aşteaptă pe suporterii aflaţi la munte, la hotelul Ana Hotels Sport din Poiana Braşov, unde Laurenţiu Reghecampf şi-a dus echipa pentru un stagiu de pregătire de 10 zile.

Gică Craioveanu  a ţinut să participe la manifestările organizate de Universitatea Craiova şi, deşi se bucură căa făcut parte din ultima generaţie de campioni, regretă că s-au scurs prea mulţi ani de la ultimul titlu.

„Sunt foarte bucuros că am împărţit această dimineaţă cu aceste legende, mari jucători ai Universităţii Craiova, care au făcut istorie pentru acest club. Şi eu fac parte din istoria Ştiinţei, dar au fost alţii mult mai mari ca mine. Am fost şansa să fac parte din echipa ultimilor campioni, dar deja pentru mine nu mai este o şansă, este ghinion, pentru că nu am mai câştigat campionatul din 1991.  Mulţi dintre puşti mi-au spus „Saru’ mâna”, atunci mi-am dat seama cât de bătrân sunt. Echipa noastră pare că a început să joace, am văzut o repriză secundă senzaţională în meciul de pe Arena Naţională, cu Rapid. Speranţe sunt, echipă este, dar rămâne de văzut şi ce fac adversarele, fiindcă CFR Cluj mi se pare la fel de puternică precum în anii trecuţi” a fost discursul lui Gică Craioveanu la sărbătoarea Universităţii Craiova.

Unul dintre componenţii de bază ai Campioanei Unei Mari Iubiri, echipa care a pierdut titlul la mustaţă, în 1973, şi s-a încoronat campioană un an mai târziu, Ion Velea, a povestit că unul dintre secretele acelor performanţe au fost turneele peste hotare, iar condiţiile de pregătire de acasă nu se comparau nici pe departe cu cele de acum.

„Ne simţim bine în această zi aniversară, dar când ne uităm în jur era bine să fi avut şi noi condiţiile pe care le au cei de acum. Voi nu ştiţi, dar ce era înainte aici, vai şi amar! Dar ne antrenam, făceam cantonament aici, erau alte vremuri, alte condiţii. Performanţa pe care am făcut-o noi în 1973 şi 1974 vine în consecinţa unei perioade lungi a acelei generaţii. Între 1968 şi 1973 eram an de an în cantonament în străinătate, în RDG, în Iran, prima echipă românească prezentă într-un stagiu pe Coasta de Azur, la Cannes şi la Saint Tropez. Belle equipe de Roumanie, Universite de Craiova – erau un titlu atunci în Franţa. Aceste turnee erau binevenite şi ne-au ajutat să câştigăm primul titlu din istoria clubului. E unicat în lume să pierzi un titlu la un gol, aşa cum am păţit noi în 1973, dar în anul următor am câştigat campionatul, primul din istoria Ştiinţei” a spus Ion Velea (73 de ani), fost component al Campioanei Unei Mari Iubiri şi fost arbitru de Liga I.

Main-eventul zilei aniversare este reeditarea primei partide din istoria Universităţii Craiova, de la ora 17.30, pe stadionul „Orăşenesc” din Filiaşi, unde la 5 septembrie 1948 s-a disputat partida CFR Filiaşi – UNSR Craiova, scor 6-3. Glorii ale Ştiinţei, cadre universitare care şi-au pus amprenta pe istoria clubului vor fi prezente cu această ocazie specială la Filiaşi.

Ziarul „Înainte” nota despre partida de la Filiaşi, de acum 73 de ani: „Pe terenul sportiv din Filiaşi, a avut loc duminică, 5 septembrie a.c. un match de foot-ball între studenţii craioveni şi echipa C.F.R din localitate. De la început matchul s’a desfăşurat sub dominaţia feroviară care s’au bucurat de o mai bună condiţie fizică şi pregătire technică. Goalurile au fost marcate de Rade (3), Merfu (1) şi Mihăilă (2 în propria-i poartă) pentru CFR Filiaşi; iar pentru studenţi au marcat Bădescu 2 şi Rădulescu. S’au remarcat în joc: Rada, Ruicu, Udrescu, Răcăşanu şi Tobă dela CFR Filiaşi, iar dela UNSR: Dumitrescu, Rădulescu, Carliş şi Ozon”. De-a lungul timpului, echipa-simbol a Olteniei a purtat denumirile: UNSR Craiova, CSU Craiova, Ştiinţa Craiova, CSO Craiova şi Universitatea Craiova.