Premierul Tudose s-a întâlnit cu reprezentanţii Băncii Mondiale

0
97

tudoseGuvernul şi Banca Mondială vor accelera ritmul de implementare a proiectelor începute în domeniul sănătăţii şi au în vedere extinderea colaborării prin noi proiecte de finanţare a acestui sector, precum şi în infrastructură.

Premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog şi ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, au avut astăzi o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu o delegaţie a misiunii Băncii Mondiale în România, condusă de Tatiana Proskuryakova, manager de ţară.

În cadrul întâlnirii a fost analizat stadiul proiectelor realizate de Guvern cu sprijinul Băncii Mondiale, accentul fiind pus asupra celor din domeniul sănătăţii, derulate în cadrul Proiectului de îmbunătăţire a calităţii şi eficienţei sistemului de sănătate, aprobat pentru finanţare în 2014 şi implementat de Ministerul Sănătăţii.

”Apreciem deschiderea Băncii Mondiale de a sprijini domenii pe care noi le considerăm prioritare pentru România: sănătate şi infrastructură. Faptul că în ultimele luni am atras fonduri din proiectul cu Banca Mondială mai multe decât au fost atrase în întreaga perioadă de derulare, arată determinarea noastră să îmbunătăţim condiţiile din spitale şi accesul oamenilor la servicii medicale de mai bună calitate”, a subliniat premierul Mihai Tudose.

Șeful Executivului a arătat că doreşte consolidarea colaborării cu Banca Mondială prin dezvoltarea în comun a unui proiect de ţară în domeniul infrastructurii.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a menţionat că în ultimele şase luni au fost semnate 12 contracte de furnizare echipamente şi achiziţii de servicii în valoare de aproximativ 12 milioane de euro (relevantă este achiziţionarea a 277 maşini de anestezie pentru 50 de unităţi sanitare, cât şi echipamente medicale pentru unităţi de primiri urgenţe şi ATI pentru 79 de spitale).

În momentul de faţă există în procedură de licitaţie, în diverse faze, un număr de 10 contracte privind achiziţionarea de servicii şi echipamente medicale în valoarea de peste 70 de milioane de euro (achiziţia de computere tomografe, echipamente de rezonanţă magnetică nucleară, PAX-uri, echipamente pentru ATI, echipamente de laborator pentru ANMDM, respectiv echipamente pentru UPU, radioterapie pentru 5 locaţii noi – Institutul Oncologic Cluj Napoca, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş).

De asemenea, a fost finalizată procedura de evaluare pentru primele 5 locaţii de radioterapie – Institutul Oncologic Bucureşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi.

”Am urmărit personal să accelerăm acest proiect cu Banca Mondială pentru că preocuparea mea este să găsim soluţii cât mai rapide pentru remedierea cât mai multor lipsuri din sistemul de sănătate”, a afirmat ministrul Florian Bodog.

Colaborarea dintre Guvern şi Banca Mondială va continua cu discuţii periodice la nivel de ministere.